Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Netflix in Amazon bosta morala gledalcem v EU ponuditi evropske vsebine

Deli na:
Netflix in Amazon bosta morala gledalcem v EU ponuditi evropske vsebine

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriški spletni podjetji Netflix in Amazon se bosta morali soočiti s kvotami za evropske filme in serije zaradi novih pravil, ki jih je včeraj napovedala Evropska komisija. Predlogi predvidevajo tudi konec omejenega dostopa pri spletnem nakupovanju.

V Bruslju pravijo, da bodo nova pravila vodila k t. i. enotnemu digitalnemu trgu. Več kot 500 milijonov prebivalcev Evropske unije tako ne bo več blokiranih, ko bodo želeli ugodneje nakupovati preko tujih spletnih strani.

"E-trgovina v Evropski uniji ne deluje tako gladko, kot bi morala," je na novinarski konferenci v Bruslju ob razkritju predlogov povedala evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbieta Bienkowska.

Evropska komisija od ameriških ponudnikov pretočnih videoposnetkov zahteva, da mora biti petina njihove vsebine evropske. Tako bosta morala ameriški ponudnik filmov in drugih videovsebin prek spleta Netlix ter ameriški spletni trgovec Amazon v svojo ponudbo vključiti tudi del evropskih filmov in nadaljevank.

Evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther Oettinger pravi, da bi z novimi pravili vzpostavili medijski pluralizem in neodvisnost avdiovizualnih regulatorjev, poleg tega pa bi na platformah za deljenje videoposnetkov poskušali preprečiti spodbujanje sovraštva.

"Hočemo zagotoviti enake pogoje, odgovorno ravnanje, zaupanje in poštenost v okolju spletnih platform," še dodaja Oettinger.

Komisija predlaga tudi, da spletna podjetja s prihodnjim letom odstranijo omejitve za spletne nakupovalce, ki iščejo ugodenjše izdelke na tujih straneh.

Ta sistem je znan kot "geoblokiranje" oziroma zemljepisno digitalno omejevanje, kjer imajo kupci omejen dostop do spletnih strani zunaj svoje države. Tako ne morejo ceneje najeti avtomobila ali rezervirati ugodnega potovanja.

Za takšno diskriminacijo ni prostora v enotnem digitalnem trgu, poudarja Bienkowska. Zato del predloga predvideva, da bo neposredno preusmerjanje kupcev na lokalne strani, ko bodo na tujih želeli kupiti ugodnejši izdelek, prepovedano.

Bienkowska je prepričana, da bodo jasnejša pravila, dostop do ugodnejših ponudb in tudi cenejša dostava paketov boljši tako za kupce kot podjetja, ter da bodo oboji imeli kar največ od enotnega trga in spletnih trgovin zunaj meja svojih držav.

Predloge morajo sedaj odobriti še države članice in Evropski parlament.