Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Če ne bi bila kanclerka, bi bila Merklova učiteljica

Deli na:
Če ne bi bila kanclerka, bi bila Merklova učiteljica

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel ne bi postala znanstvenica, če bi odraščala v zahodni Nemčiji, temveč bi morda prej postala učiteljica. Za ta poklic se v Nemški demokratični republiki ni odločila, ker bi morala indoktrinirati otroke, je kanclerka povedala na enem izmed dogodkov ob 25. obletnici združitve Nemčije.

"Domnevam, da v Zvezni republiki Nemčiji ne bi študirala fizike... Morda bi postala učiteljica," je na srečanju z učenci iz različnih nemških zveznih dežel izjavila kanclerka. Kot učiteljica bi morala v NDR učence indoktrinirati, česar pa ni želela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zato sem se odločila, da študiram fiziko. V fiziki namreč ni bilo mogoče izkrivljati v tako veliki meri kot na drugih področjih," je dodala kanclerka.

Merklova je tudi razkrila, da njena mati v NDR ni smela delati kot učiteljica angleščine in opisala, da bi v njenem domačem mestu Templin prej opustili celoten pouk angleščine, kot dovolili, da bi angleščino poučevala žena pastorja. In to iz strahu, da bi nato vsi šolarji lahko postali kristjani, je dodala kanclerka.

Oče Merklove Horst Kasner je bil protestantski pastor, ki se je kmalu po njenem rojstvu leta 1954 z družino iz zahodne preselil v takrat komunistično vzhodno Nemčijo. Merklova je bila sicer rojena v Hamburgu. V Templin, mestece okoli 80 kilometrov severno od Berlina, se je družina preselila leta 1957. Tam je oče prevzel pedagoško delo poučevanja duhovnikov.