palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Britanski znanstveniki razvili sladoled, ki se počasneje topi

Deli na:
Britanski znanstveniki razvili sladoled, ki se počasneje topi

Foto: Reuters

Lepljive roke zaradi sladoleda bi lahko kmalu postale preteklost. Britanski znanstveniki so namreč sporočili, da so razvili sestavino za sladoled, zaradi katere se ta priljubljena sladica počasneje topi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi beljakovine BsIA, ki je naravno prisotna v nekaterih živilih, je sladoled mehkejši in se ne začne tako hitro topiti.

"Beljakovina poveže zrak, vodo in maščobo v sladoledu, zaradi česar je ta super mehak," so sporočili z univerze v Edinburghu. Poleg tega naj bi sladoled po njeni zaslugi tudi hitreje zamrznil, pri čemer pa se v njem ne tvorijo grobi kristali, temveč ostane mehak in kremast.

Beljakovino so znanstveniki na škotskih univerzah Edinburgh in Dundee razvili s pomočjo človeku prijaznih bakterij, na trgu pa naj bi bila dostopna v treh do petih letih, še poroča AFP.