elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Magazin

Festival lipicanca: v Lipici bodo prejeli certifikat Unesca

Deli na:
Festival lipicanca: v Lipici bodo prejeli certifikat Unesca

Foto: Bobo

Letošnji dogodek Dan lipicanca je posvečen pomembni prelomnici za Kobilarno Lipico in rejo lipicanca, zato mu tokrat posvečajo kar dvodnevno prireditev. Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo Kobilarni Lipica podelila certifikat Unesca, saj je bila konec lanskega leta tradicija reje lipicanca uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Pri nominaciji za vpis na Unescov seznam so bile države, kjer že tradicionalno poteka reja lipicanca v nacionalnih kobilarnah, kot tudi pri zasebnih rejcih, uspešne s skupno nominacijo. Te države so Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Italija, Romunija, Madžarska in Slovaška, nosilno vlogo pa je imela Slovenija pod vodstvom direktorata RS za kulturno dediščino.

Festival lipicanca se začenja danes, potekal pa bo tudi še v nedeljo. Dogajanje za vse generacije bodo poleg ogledov popestrili različne delavnice, program za otroke, glasbeni nastopi in seveda ogledi posestva in treningov, vožnje z vpregami ter prijateljska mednarodna tekma vožnje vpreg prijateljskih kobilarn, ki redijo lipicance.


"Da bo šov bolj spektakularen, bo to res pravi festival lipicanca tudi s spremljajočim programom, prijateljsko tekmo med državami, kulinarično in glasbeno ponudbo, tako da bo dva dni polno različnega dogajanja," je za STA povedala direktorica Kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer.

Republika Slovenija ima na Unescovem reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisanih šest elementov, od katerih so v program vključili tudi klekljanje slovenske čipke in spoznavanje veščine suhozidne gradnje.

Čipkasti lipicanci nastajajo že od leta 2022 na pobudo Kulturnega društva Kalunca iz Velikega Dola, ki ohranja in neguje tradicijo klekljanja na Krasu. Na razstavi pa bo na ogled približno 110 čipk lipicancev, ki so jih naredili udeleženci čipkarske šole.