mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Američani so ostali brez legendarnega Yogija Berre

Deli na:
Američani so ostali brez legendarnega Yogija Berre

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil iskreno sožalje ob smrti legendarnega igralca baseballa Yogija Berre in ga imenoval za ameriški original. Poleg uspešne športne kariere je bil 90-letnik znan po svojih "filozofskih" izjavah, ki niso imele nobenega smisla, vendar so postale del ameriške kulture.

Yogi Berra je izumil "bushizme" še preden se je nekdanji predsednik ZDA George Bush mlajši, ki je bil znan po nesmiselnih izjavah, odločil za pot v politiko. Njegovim domislicam so rekli yogizmi.

"Nihče več ne hodi v to restavracijo, ker je vedno polna". "Ponavadi zadremam za dve uri od enih do štirih". "Baseball je 90 odstotkov psihološke pripravljenosti, druga polovica je telesna". "Ni konec, dokler ni konec". "Z gledanjem lahko veliko vidiš". "Kovanec za pet centov danes več ni vreden niti kovanca za deset centov." "Vedno grem ljudem na pogreb, ker sicer ne bodo prišli na mojega".

To je le del bogate zakladnice izjav, ki so Američane spravljale v smeh na čelu z najbolj znano: "To je deja vu znova in znova". Yogi Berra s pravim imenom Lawrence Peter Berra je kot sin italijanskih priseljencev odraščal v St. Louisu, med drugo svetovno vojno pa se je udeležil invazije na Normandijo leta 1944.

Z moštvom Yankees je osvojil deset naslovov svetovnih prvakov baseballa, igral pa je od leta 1946 do leta 1963 v družbi drugih legend in članov dvorane slavnih, kot so Joe DiMaggio, Mickey Mantle in Whitey Ford.

Po koncu igralske kariere je ostal pri Yankees, Mets in Astros kot trener. Leta 1985 ga je pokojni lastnik newyorškega moštva George Steinbrenner odpustil, kar je sprožilo veliko ogorčenje javnosti in Berra se je zaklel, da več ne pride nazaj, dokler bo Steinbrenner lastnik. Skoraj 15 let kasneje si je le premislil in vrgel otvoritveno žogo prve tekme sezone leta 1999.

Yogi Berra je bil zelo priljubljen tudi pri otrocih in po njem so celo poimenovali junaka iz risanke Yogi Bear. Leta 1996 mu je univerza Montclair v New Jerseyju podelila častni doktorat, tam pa je tudi stadion z njegovim imenom in muzej.

Soproga Carmen mu je umrla lani in tako ni mogla uresničiti njegove prošnje. Na vprašanje kje naj ga pokoplje, ko bo umrl je Yogi Berra odgovoril: "Ne vem, ampak zakaj me ne presenetiš.". Umrl je v torek, pokopati pa ga bodo morali otroci.