Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Arheološki potopi v Izoli pravi hit

Deli na:
Arheološki potopi v Izoli pravi hit

Foto: Reuters

V arheološkem parku Simonov zaliv od junija organizirajo brezplačne arheološke potope z ogledom ostalin iz rimskih časov. Odziv je odličen, tako da so vsi termini do konca avgusta že zasedeni, pravi Mateja Ravnik z Inštituta za dediščino Sredozemlja. Gre za eno od pobud oživljanja arheološkega parka, ki obsega rimsko Villo maritimo in pristanišče.

Brezplačni potopi, ki jih bodo do konca avgusta izvajali vsak petek ob 10. in 16. uri, so del sklopa projekta AS - Arheologija za vse. Oživljanje arheološkega parka Simonov zaliv sicer poteka že od februarja.

Projekt je Univerza na Primorskem skupaj s še štirimi partnerji pridobila iz naslova norveškega finančnega mehanizma, je za STA pojasnila Mateja Ravnik z Inštituta za dediščino Sredozemlja pri Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem.

Dosedanji odziv je bil odličen, predvsem med nepotapljači, ki imajo priložnost poskusiti, kako zgleda potop s pravo potapljaško opremo. "Doslej so vsi navdušeni prišli iz vode," ugotavlja Ravnikova. Odziv je celo tolikšen, da imajo rezervirane že vse termine do konca avgusta, zdaj pa upajo, da bodo uspeli organizirati dodatne termine še v septembru.

Morebitnim interesentom Ravnikova zato svetuje, naj kontaktirajo Inštitut za dediščino Sredozemlja prek telefona oz. elektronske pošte za kakšen dodaten termin.

Potopi so le del projekta oživljanja arheološkega parka. Načrtujejo namreč še vzpostavitev interpretacijskega centra v samem parku, ki bo prikazoval življenje v rimskem času na tem območju, ter konzerviranje in restavriranje mozaikov, ki jih bodo pokrili z nadstreškom, tako da si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v živo.

Projekt se zaključi aprila prihodnje leto in čeprav gre za sorazmerno kratek časovni razpon, se za zdaj držijo terminskega plana. Sicer pa so obvezani projektne aktivnosti vzdrževati še pet let po njegovem izteku. Tako bodo sedanje aktivnosti, vključno z brezplačnimi potopi, četudi morda v zmanjšanem obsegu, na voljo tudi v prihodnjih letih.

Ravnikova sicer ugotavlja, da marsikdaj ne le turisti, ampak tudi domačini ne vedo, da imajo "tako rekoč pred vrati spomenik državnega pomena", saj gre za najdišče z res kakovostnimi arheološkimi ostalinami.

Najdišče obsega Villo maritimo, posebno obliko rimske poselitve v obliki razširjene kmetije oz. sklopa gospodarskega poslopja in luksuznih bivalnih delov. V sklopu vile je tudi rimsko pristanišče, od katerega je ohranjen rimski pomol, ki leži pod današnjim pomolom kopališča, ter valobran, ki poteka po polovici zaliva in je varoval pristanišče pred severnimi vetrovi. Potopi potekajo prav na območju rimskega valobrana.

Partner v projektu brezplačnih potopov je Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran.