rok snežič, miha kordiš Svet24.si

FOTO: Rok Snežič v parlamentu z neustrezno masko...

nadija-bičkova, Kai Widdrington Svet24.si

Bo to Nadijo Bičkovo in njenega novega izbranca ...

Brad Pitt Svet24.si

To je nova izbranka Brada Pitta

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

Radi Odkrito.si

Nina Radi: "Na nek način sva vedela, da se bo ...

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Magazin

Slavnega nogometaša Tottija zlorabili v kampanji o referendumu

Deli na:
Slavnega nogometaša Tottija zlorabili v kampanji o referendumu

Foto: Twitter

Podobo zvezdnika rimskega prvoligaša Rome so brez njegovega dovoljenja uporabljali v kampanji opcije "Ne".

V političnem boju pred referendumskim odločanjem v Italiji, kjer bodo volivci 4. decembra odločali o reformi ustave v Italiji, se je neprostovoljno znašel tudi nogometaš Francesco Totti. Podobo igralca, ki je v dolgih letih postal prava ikona rimskega prvoligaša Rome, so zlorabili v politične reklamne namene.

Privrženci tistega dela politike, ki se na referendumu zavzema za glas Ne, so uporabili podobo nogometaša iz leta 2004, ko je njegova ekipa premagala Juventus s 4:0, na fotografiji pa je Totti, ki tekmecem kaže roko s štirimi prsti in naredi gesto z njo. Takšna gesta v Italiji v grobem besednem prevodu pomeni "vzemi to in pojdi domov" oziroma bolj neposredno - spelji se.Totti je zdaj na to sliko naletel na družbenih omrežjih, pospremljeno s podpisom Renzi: 4. decembra ... pojdi domov! Na svojem Twitterju je zato ostro protestiral proti takšni zlorabi. "Opozarjam vse, da ne uporabljate moje podobe v politične namene. Še posebej to velja za ta referendum, kjer bi se morali srečati kulturna in civilizirana raven izmenjave argumentov," je zapisal Totti.

S predlaganimi reformami bodo v Italiji, če bo referendum uspešen, skrčili pristojnosti senata. Izvoljeni predstavniki ljudstva tako ne bi več mogli strmoglavljati vlad in trajno blokirati zakonskih predlogov. Kritiki se na drugi strani bojijo, da bodo ustavne reforme ogrozile ločitev oblasti. Od referenduma bo odvisno tudi politično preživetje premierja Mattea Renzija, ki vlado v Rimu vodi dve leti in pol. Večinski referendumski "ne" Italijanov bi mu zadal hud udarec.