Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Vzpon Donalda Trumpa razkriva vso bedo slovenske desnice

Deli na:
Vzpon Donalda Trumpa razkriva vso bedo slovenske desnice

Foto: Primož Lavre

Zaradi njega so se naši desničarji odpovedali večini vrednot, na katerih so še nedavno gradili svojo identiteto.

Čeprav se v NSI ponašajo z najbolj liberalnim ekonomskim programom, in je Trump popolno zanikanje liberalizma, so takoj po njegovi zmagi razglasili, da jim bo uspelo kot Trumpu. Še bolj protislovno je navduševanje Janše in njegovih podpornikov nad Trumpom, saj novoizvoljeni predsednik zastopa tako rekoč vse, proti čemur so se v SDS še do nedavna borili.

Slovenska desnica, zlasti SDS in njeni ideologi, že celotno tranzicijo gradijo svojo identiteto na boju proti tovarišijskemu oz. pajdaškemu kapitalizmu (crony capitalism), ki ga po njihovem mnenju uteleša zlasti Kučan s svojim Forumom 21. Vzpon Trumpa je očitno povzročil korenito spremembo v SDS. Ko sem konec letošnjega julija posvarila, da je Trump utelešenje pajdaškega kapitalizma, so me zlasti člani in podporniki SDS silovito napadli, da nimam pojma in da delam za Kučana (!?). Po izvolitvi je Trump takoj pokazal na primeru podjetja Carrier, da sem imela zelo prav. A tega ne trdim samo jaz, temveč na stotine avtorjev v člankih, ki jih lahko vsak poišče na spletu, če napiše »Trump« in »crony capitalism«.

V začetku decembra je celo vidna »čajankarica« Sarah Palin in vsaj donedavna vzornica naših desničarjev posvarila pred Trumpovim pajdaškim kapitalizmom, ki da je v nasprotju s hayekansko »nevidno roko« trga (glej). Nad to nevidno roko so se do vzpona Trumpa pri nas navduševali zlasti samooklicani hayekanci in ideologi SDS. Zdaj se taisti kot zagrizeni Trumpovi podporniki očitno navdušujejo nad »vidno roko« predsednika Trumpa, s katero nekaterim podjetjem grozi, druga pa nagrajuje – odvisno od tega, kdo ga hvali ali graja. Na spletu je na tone člankov o tem, kako je Trump na sporni način »prepričal« podjetje Carrier, da ohrani proizvodnjo v ZDA, sicer bi tvegalo izgubo milijardnih državnih poslov. Zakaj so naši desničarji leteli po zraku proti Jankoviću, ko se je pred leti javno hvalil, da je v imenu delovnih mest pritiskal pri NBL za projekt Stožice? Ko je podobno storil Trump s podjetjem Carrier, so ga na uradnem listu SDS, Novi24TV, hvalili, češ da je Trump na »poslovni« način ohranil delovna mesta!

Na desnici nenehno bluzijo o reaganomiki in tečerizmu, hkrati pa podpirajo Trumpa, ki je popolno zanikanje teh načel! Zato veliki podpornik Trumpa Tomaž Štih, ki je svoj blog in tviter imenoval z besedo »libertarec«, prav sramoti liberalizem. Da ne zgubljamo besed o lažnemu liberalcu in trumpoljubu Žigi Turku. Edino logično je, da je Dejan Steinbuch kot ženskomrznež z zgolj srednjo šolo v Trumpu našel svojega idola. Matevž Tomšič brani Trumpov pajdaški kapitalizem z »za lase privlečeno izjavo«, da je ta svoj gradbeni imperij zgradil zgolj z lastnim denarjem, čeprav je javno znano dejstvo, da je Trump obogatel tudi z javnimi sredstvi (glej npr.). V nasprotju s slovenskimi kavarniškimi, pardon salonskimi, hayekanci, ki srdito branijo Trumpov pajdaški kapitalizem, so v ZDA najglasnejši kritiki Trumpovega pajdaškega kapitalizma ravno libertarci in hayekanci (glej npr.). Hayek se obrača v grobu zaradi slovenskih lažnih liberalcev in sprevrženih salonskih hayekancev!

Zaradi Trumpa se je slovenska desnica dobesedno obrnila na glavo. Kar nenadoma je vedno glasneje proti EU in evru, čeprav se je v nasprotju z našo levico vseskozi zavzemala za to. Ta razlika je bila najočitnejša med gospodarsko krizo, ko je Janša klical na pomoč bruseljsko trojko (!), med grško dolžniško krizo pa je zlasti SDS zastopala trdo nemško, proevrsko linijo, levica pa grško, antievrsko. Pod negativnim vplivom svojega favorita Trumpa, ki želi narediti Ameriko spet veliko z razpadom EU, razbitjem skupnega evropskega trga in uničenjem evra, so začeli naši desničarji v isti glas kot levičarji trobezljati o »bruseljski birokraciji in establišmentu«, ki da baje zatira Slovenijo in je na splošno vrhovno zlo. Skupaj s Trumpom in Luko Mescem se naši desničarji zdaj borijo celo proti prostotrgovinskim sporazumom in globalizaciji, čeprav je ravno od skupnega evropskega trga in izvoza najbolj odvisna blaginja Slovenije. Med nedavno interpelacijo Cerarjeve vlade so tako v SDS trdili, da je zdajšnje dobro stanje v Sloveniji posledica tuje konjunkture (seveda večinoma našega izvoza v EU), in ne Cerarjevega vladanja, zdaj pa se zaradi Trumpa borijo proti prostemu trgu EU in evru ter skupaj z Mescem tlakujejo pot za izstop iz EU!!!

Slovenska desnica je svojo identiteto do pojava Trumpa gradila na antiputinovstvu in na splošno boju proti svetovnim avtokratom. Pljuvali so Kučana in slovensko levico kot tiranoljube, zdaj pa so se sami zaradi Trumpa spremenili v največje putinoljube, Putin pa zanje nenadoma ni več problem. Seveda ni, saj so bili celo navdušeni, ko je Trump ta teden za zunanjega ministra predlagal vplivneža iz ExxonMobila Rexa Tillersona, ki velja za velikega Putinovega prijatelja in zagovornika umika sankcij zoper Rusijo zaradi invazije v Ukrajino. Ko je Kučan v lanskem govoru ob Ruski kapelici napadel politiko EU do Rusije zaradi Ukrajine, so naši desničarji skupaj z desnimi mediji skočili na noge in to razglasili za putinoljubni udar šefa Foruma 21, danes pa ploskajo putinoljubnemu udaru Trumpa. Slovenski desničarji so si skozi navezo Trump – Putin končno skočili v objem z našimi levičarji, kar sem pravilno napovedala že julija v kolumni Slovenke in Slovenci, odprite oči: Putin in Trump sta eno in isto! (glej)

Seznam nedoslednosti naše desnice v zvezi s Trumpom je dolg: silovito so napadali Jankovića zaradi afere farmacevtka, Trump pa je zaradi spolnega nadlegovanja, ki je bilo glavna tema na koncu predsedniške kampanje, glavni frajer za naše desničarje. Ko sem na to opozorila, so me na desnici po socialnih omrežjih skoraj linčali. Podobno velja za plagiatorstvo: na desnici so se silovito borili proti plagiatorstvu Alenke Bratušek, navduševali pa so se nad dokazanim plagiatorstvom Melanie Trump in jo razglasili celo za reklamo za Slovenijo! Naši desničarji so s Trumpom kot papige ponavljali, da George Soros podpira Hillary Clinton. Ko se je nekdanji Sorosev finančnik Steven Mnuchin znašel v Trumpovem kabinetu kot kandidat za finančnega ministra, Soros za naše desničarje ni več problem.

Vrhunec nedoslednosti naše desnice je navduševanje nad Trumpovo predvolilno prevaro, da bo ZDA »izsušil močvirje« (drain the swamp), zrušil esteblišment in obračunal z elito z Wall Streeta, zlasti bankirji. Po zmagi Trump seveda ni izsušil močvirja, ampak ga je nasprotno napolnil z novimi krokodili, saj so med imeni za Trumpov kabinet večinoma predstavniki esteblišmenta in številni milijarderji. Trump ni obračunal niti z bančno elito, ki je sprožila svetovno gospodarsko krizo 2008, ampak se je v posmeh ameriškim volivcem obdal s celo množico vodilnih bankirjev iz Goldman Sachsa – med njimi kandidatom za finančnega ministra Mnuchinom in glavnim ekonomskim svetovalcem Gary Cohnom. Kljub temu slovenski desničarji še vedno pojejo hvalnice Trumpu in se na čelu z Anžetom Logarjem zaklinjajo, da bodo zrušili esteblišment in obračunali z banksterji!?

Navdušenje slovenske desnice nad Trumpovim vzponom kaže, da naša desnica sploh nima identitete in da jo prilagaja trenutnim tokovom. Pač po populističnem načelu – nič ni resnično, vse je dovoljeno. Po antični etiki je treba sovražnikom svobode in demokracije želeti vse najslabše. Ko sem zato vse najslabše zaželela Kučanu v kolumni Milan Kučan, vse najslabše! (Reporter, 13. 1. 2014), so bili na slovenski desnici navdušeni nad menoj. Ker danes iz enakih razlogov želim Trumpu vse najslabše v 2017, bodo na desnici zahtevali mojo glavo. Vendar mi za to ni mar, saj mi je prosto po grškem »prijatelju« Aristotelu ljubša resnica kot slovenska desnica.

KOLUMNE IZRAŽAJO STALIŠČA AVTORJEV IN NE NUJNO UREDNIŠTVA REPORTERJA.