profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

To je Janševa medijska pošast, ki renči, bruha ogenj in tolče z repom

Deli na:
To je Janševa medijska pošast, ki renči, bruha ogenj in tolče z repom

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Duh je že zdavnaj ušel iz steklenice. Ustvarili so medijsko pošast, ki renči, bruha ogenj in tolče z repom. Načrtno širijo sovraštvo, hujskajo, pri ljudeh spodbujajo najnižja čustva. Ne, to ni novinarstvo, to niso mediji, to je najbolj ogabna in primitivna politična propaganda. Nova24tv ni samo glavno propagandno orožje Janeza Janše, je tudi njegov najbolj temačni odsev v ogledalu. Gre za politično-propagandni projekt, ki se je rodil v njegovi glavi, ko je prišel iz zapora na Dobu in ga je januarja 2015 predstavil širšemu krogu povabljenih na sedežu SDS, na podstrešju vile na Trstenjakovi.

Spomladi 2016 smo v Reporterju pozdravili prihod nove televizije, ki naj bi pluralizirala z levičarsko ideologij prežet in zatohel medijski prostor. Napovedovali so, da bomo dobili slovensko verzijo ameriške konservativne televizije Fox News. Namesto tega je Slovenija dobila medijsko greznico, ki ima na srečo nizko gledanost, ki pa prepričuje le najbolj prepričane in jim dan za dnem pere možgane.

Prejšnji teden se je zgodilo nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Boris Tomašič, direktor Janševe televizije in voditelj oddaje Kdo vam laže?, je, najbrž ne prvič, zavestno ščuval ljudi proti političnim nasprotnikom SDS. Klicatelji v oddajo so bili vedno bolj razjarjeni, voditelj pa jih je s svojimi pripombami samo še podpihoval. »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo na boj, da dobimo Slovenijo nazaj. Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračunamo. Drugega ni. Sila zahteva silo,« je po telefonu v televizijski eter rohnel povsem razkačen klicatelj. Voditelj ni prekinil klica ali gledalca skušal pomiriti, nasprotno, celo pritrdil mu je z besedami: »Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli.« Oddaja je tekla v živo, v naslednjih dneh so jo v necenzurirani obliki še nekajkrat ponovili.

Ne gre več samo za sovražni govor, zdaj so šli še korak dlje, pozivajo k obračunu z orožjem! To pa ni več šala, da bi samo zamahnili z roko in pogledali stran.

Ko je škandal na koncu odmeval celo v parlamentu, se je Tomašič sprenevedal, da ni pozival k nasilju. Še več, prvi Janšev gromovnik se je ob tem celo javno oklical za žrtev, da gre po njegovem za nedopusten politični pritisk vladajoče večine v državnem zboru, ki želi utišati edini kritični medij do oblasti. Res neverjetno. Po pilatovsko so si nato začeli umivati roke tudi poslanci SDS, med njimi jih je kar precej z Janšo na čelu delničarjev omenjene strankarske televizije. Jelka Godec, vodja poslanske skupine, je v imenu stranke ostro obsodila »kakršnokoli nasilje ali pozive k nasilju, ki so bili tudi danes prebrani oziroma predvajanji«, njen poslanski kolega Žan Mahnič pa je dejal, da je posnetek »nagnusen in vsega obsojanja vreden.« Da mu je žal, da voditelj oddaje, ki je to poslušal, ni prej prekinil telefonske zveze. Te besede je izrekel tisti poslanec, ki se je še nedolgo v parlamentu hvalil, kako bi razhajkal petkove protestnike.

Foto: Posnetek zaslona - youtube - Nova24tv ni samo glavno propagandno orožje Janeza Janše, je tudi njegov najbolj temačni odsev v ogledalu.

Kakšna hipokrizija, neverjetni so! Tako Godčeva kot Mahnič in številni drugi funkcionarji SDS so si pri Tomašiču podajali kljuke. Njegova oddaja je bila v kampanji pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami nekakšen potujoči cirkus po Sloveniji, kjer so gostovali številni kandidati SDS. Tomašič je zadnja leta postal njihova največja »medijska zvezda«, na strankarskih shodih je delil avtograme, vsi so ga trepljali po rami, v svoji televizijski vlogi pa je vedno bolj užival. Bolj kot je pljuval in bolj kot je bil nesramen, bolj so mu ploskali. SDS pa se je tako samo še bolj radikalizirala. Zaprli so se v svoj »medijski« mehurček, vsem drugim medijem napovedali vojno, novinarje po trumpovsko oklicali za sovražnike ljudstva, jih zmerjali in žalili, na koncu pa močno izgubili volitve. Za kar naj bi bili spet, po njihovem, krivi mediji.

Čakamo zdaj na poteze Telekoma Slovenije, Petrola, Zavarovalnice Triglav, Mercatorja in še koga, ki poleg Orbanovih tajkunov financirajo to Janševo tovarno laži in propagande.

Spomnimo, da je Mahnič pred tremi leti, ko smo objavili intervju s tedanjih premierjem Marjanom Šarcem, po tviterju pozival, naj bralci odjavijo Reporter, da bo »obskurna revija na ta način še bližje zasluženemu koncu«. Počel je podobno umazane stvari, kot njegov predsednik Janša, ki si je leta 2016 zadal cilj uničiti Reporter, ker si mu ga ni uspelo polastiti in si ga politično pokoriti. To so ti veliki demokrati, borci za svobodo govora, za pluralne medije. Zanje so mediji v resnici samo propagandno orožje v političnem boju. Zadnjih šest let skorajda ni bilo poslanca SDS, ki bi privolil v intervju za Reporter, saj jim je Janša že leta 2017 prepovedal vsakršno komunikacijo z revijo, ki jo prebirate. Na povabilo se nazadnje pred nekaj tedni ni odzvala njihova nova šefinja poslanske skupine Jelka Godec.

Nova24TV je nazorna slika, kako si v SDS predstavljajo medije. Podobno kot zadrti partijci v najbolj temačnih komunističnih časih. Po zadnjem škandalu so zdaj na potezi pristojne institucije, da ukrepajo; od policije do tožilstva, do agencije za komunikacijska omrežja in storitve. V neki normalni medijski hiši bi že pred tem ukrepali nadzorniki oz. lastniki in Borisu Tomašiču takoj pokazali vrata. Nemudoma bi se odzvali tudi oglaševalci in prenehali s financiranjem takšnega medija. Čakamo zdaj na poteze Telekoma Slovenije, Petrola, Zavarovalnice Triglav, Mercatorja in še koga, ki poleg Orbanovih tajkunov financirajo to Janševo tovarno laži in propagande.

Ne gre več samo za sovražni govor, zdaj so šli še korak dlje, pozivajo k obračunu z orožjem! To pa ni več šala, da bi samo zamahnili z roko in pogledali stran.