profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Slovenija

Politični kapital Anžeta Logarja kopni kot sneg, v treh mesecih se je prepolovil

Deli na:
Politični kapital Anžeta Logarja kopni kot sneg, v treh mesecih se je prepolovil

V NSI so ugotovili, da Logarjev politični projekt desni sredini ne prinaša bistveno dodatnih glasov. - Foto: Primož Lavre

Poslanec SDS, predsednik sveta stranke in nekdanji »neodvisni« predsedniški kandidat Anže Logar je na anketah še vedno najbolj priljubljen slovenski politik, toda njegov politični kapital kopni kot sneg. To so ugotovili tudi v analizi NSI, ki so jo predstavili na seji sveta stranke.

V analizi so skušali raziskati, koliko bi morebitna Logarjeva stranka posegla v njihovo volilno telo in kje bi dobivala volivce. Kot so zapisali v analizi, je predpogoj za desnosredinsko vlado najmanj 46 poslanskih glasov desnosredinskih strank. Pri oblikovanju novih strank pa je ključno, da ne odžirajo glasove SDS in NSI, ampak da prinašajo dodatne glasove.

Po predsedniških volitvah se veliko ugiba o političnem kapitalu Anžeta Logarja in morebitni njegovi stranki. Ta politični kapital kopni iz meseca v mesec. Razpolovna doba je zaenkrat tri mesece. V decembru 2022 je bila opravljena raziskava Episcentra, ki je pokazala, da ima stranka Anžeta Logarja 21 odstotkov podpore med udeleženci volitev. V marcu 2023 je raziskava Mediane pokazala, da ima Logarjeva stranka samo še 11-odstotno podporo. 

V decembru 2022 je bila opravljena raziskava Episcentra, ki je pokazala, da ima stranka Anžeta Logarja 21 odstotkov podpore med udeleženci volitev. V marcu 2023 je raziskava Mediane pokazala, da ima Logarjeva stranka samo še 11-odstotno podporo. 

Ključno je vprašanje, od kje prihajajo volivci Logarjeve stranke. V decembrski anketi je 21 odstotkov volilne podpore Logarjeve stranke predstavljalo 59 odstotkov sedanjih volivcev SDS in 37 odstotkov sedanjih volivcev NSI. Hipotetično bi bila decembra 2022 Logarjeva stranka zmagovalka na desni sredini. Premagala bi SDS, NSI pa bi v decembru namerjenih 10 odstotkov zbila na 6,3 odstotka. V marčni anketi Mediane se je podpora Logarjevi stranki razpolovila na 11 odstotkov. Podporniki Logarjeve stranke so sedanji volivci SDS (37 odstotkov) in NSi (37 odstotkov).

V NSI so ugotovili, da Logarjev politični projekt desni sredini ne prinaša bistveno dodatnih glasov. Po decembrski anketi bi Logarjeva stranka sedanji koaliciji odvzela natančno dva poslanca, vse ostalo pa predstavlja prerazporejanje volilne podpore na desni sredini. Poleg tega bo imel Logar v primeru nastopa s svojo lastno stranko dva velika problema.

Prvič, Janez Janša bo storil vse, da SDS ne bo izgubljala na račun Logarjeve stranke, ker bi to lahko ogrozilo vsaj potencialno možnost SDS za relativno zmago. Drugič, pri standardnem vprašanju vsake volilne kampanje, »ali boste šli z Janšo v koalicijo?«, bo Logarjev odgovor da, pomenil zgolj javno potrditev pripravljenosti postati Janšev satelit. Ali z drugimi besedami povedano, mediji bodo poskrbeli za jasno interpretacijo, da je glas za Logarjevo stranko, dejansko glas za Janšo.

V NSI še menijo, da se tretjina njihovih volivcev, ki bi po novem volila Logarjevo stranko, skoraj v polnosti ujema s sedanjimi volivci NSI, ki so razočaranim nad stališčem, da NSI ne gre več v vlado, ki bi jo vodil Janša. Njihova jedrna baza ostaja nedotaknjena in je ni omajal niti Logar.

Poleg tega ima NSI razvejano terensko mrežo, ki je Logar ne bo imel. Poleg tega naj bi bili edina resna alternativa za vse tiste, ki so razočarani nad sedanjo vlado, vendar ne želijo imeti na oblasti Janše. Prepričani so, da bo tovrstnih volivcev vedno več ter da jih lahko z vsebinsko in konstruktivnim delom ustrezno nagovorijo.