Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilec Dušan Požar, oče Bojana Požarja, preganjal Janšo zaradi trgovine z orožjem, sin pa v parlamentarni preiskavi kot del Janševe hobotnice

Deli na:
Tožilec Dušan Požar, oče Bojana Požarja, preganjal Janšo zaradi trgovine z orožjem, sin pa v parlamentarni preiskavi kot del Janševe hobotnice

O svojem očetu je Bojan Požar javno spregovoril leta 2019 v intervjuju za portal Vipavska. - Foto: Mediaspeed

Politik novinar Bojan Požar v zadnjih letih velja za eno od izpostav propagandne hobotnice Janeza Janše, zato se je njegova Lanaka Media znašla v parlamentarni preiskavi o sumu nezakonitega financiranja SDS.

Zanimivo pa je, da je njegov oče Dušan Požar kot državni tožilec Janšo preganjal zaradi vpletenosti v trgovino z orožjem. Leta 1994 je za Temeljno javno tožilstvo v Ljubljani pripravil obsežno gradivo zoper Janšo kot podlago za vložitev ovadbe zaradi zlorabe uradnih pooblastil, in sicer v dveh primerih.

O prvem je v obrazložitvi napisal, da je kot minister kršil embargo OZN, ki od vstopa Slovenije v svetovno organizacijo 22. maja 1992 zavezuje tudi Slovenijo. Janša je od takrat izdal najmanj devet dovoljenj za tranzit vojaškega orožja in opreme prek ozemlja Slovenije, v sedmih primerih za Hrvaško in v dveh za BIH. Na njih je bil njegov podpis in žig ministrstva za obrambo.

V drugem primeru je višji javni tožilec Požar iz Maribora Janšo obtožil, da je prodal 5560 avtomatskih pušk po 242 dolarjev za kos Hasanu Čengiću, pooblaščencu predsednika BIH Alije Izetbegovića, ki je orožje kupoval za Armado BIH. Zato je ljubljanskemu tožilstvu predlagal, naj preiskovalni sodnik v preiskavi poleg kupca orožja zasliši še vodilne uslužbence obrambnega ministrstva.

Vodja tožilstva v Ljubljani Tomaž Miklavčič pa je predlog za kazenski pregon zoper Janšo spremenil v ovadbo in jo nato ovrgel. V obrazložitvi je zapisal, da resolucija varnostnega sveta OZN o embargu za Slovenijo ni pravno obvezujoča in da je slovensko predsedstvo sprejelo sklep o pomoči Hrvaški in BIH, s čimer je omogočilo tranzite orožja.

Mariborski tožilec Požar se je v sporu z Janšo znašel ob odkritju orožja na letališču v Mariboru, ki ga je na tam hranila Varnostna informativna služba za tranzit v BIH.

Mariborski tožilec Požar se je v sporu z Janšo znašel ob odkritju orožja na letališču v Mariboru, ki ga je na tam hranila Varnostna informativna služba za tranzit v BIH. Takrat je izpodbijal Janševo izjavo, da je bilo to orožje pripravljeno za takojšnjo uporabo, s katero je namigoval, da bi se lahko zlorabilo za rušenje ustavne ureditve države, podobno so Janševo izjavo zavrnili tudi kriminalisti.

Tožilec Dušan Požar je opozoril, da »zapisnika o ogledu in kraja orožja tega ne potrjujeta, in le Janezu Janši so znane okoliščine rokovanja specialne vojaške enote z orožjem, ki ga je varovala in prekladala precej ur prej, preden je tja prispel preiskovalni sodnik.«

Ta izjava je Janšo tako razjezila, da ga je v imenu obrambnega ministrstva kazensko ovadil zaradi žaljive obdolžitve, vendar je tožilstvo ovadbo zavrglo. Več o tem pišeta Matej Šurc in Blaž Zgaga v svoji zadnji knjigi iz trilogije V imenu države, ki ob tem objavljata tudi ustrezne dokumente.

O svojem očetu je Bojan Požar javno spregovoril leta 2019 v intervjuju za portal Vipavska. Med drugim je povedal, da se je v Maribor preselil iz Trsta po prvi svetovni vojni, ko je njegova družina zbežala pred italijanskim fašizmom: »No, Maribor pa so kasneje v šali imenovali 'Požarevac': moj oče je bil šef mariborskega tožilstva, stric Stojan pa mariborski župan - odstavili so ga po koncu liberalizma in zamenjavi Stane Kavčiča, potem je sicer postal direktor centra RTV Maribor – drugi stric Danilo pa znan profesor na mariborskem VEKŠ-u, danes ekonomski fakulteti in 'oče' mariborskega letališča. Oče in oba njegova brata so danes žal že pokojni.«