nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

RTV ni bila nikoli tako leva, kot je zdaj

Deli na:
RTV ni bila nikoli tako leva, kot je zdaj

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Začela se je politična jesen, kot običajno z zasedanjem državnega zbora in poslanskimi vprašanji premierju in ministrom, a konec političnih počitnic letos skorajda ni bilo opaziti, saj so neurja močno posegla v poletni mir, v običajno oz. želeno poletno brezskrbnost in nas tudi politike niso razbremenila.

Vse skupaj se je začelo z odstopoma poslancev oz. zamenjavo dveh poslancev Svobode in čakanjem na novega zdravstvenega ministra. Bo še kakšna večja kadrovska novost na samem oblastnem vrhu? Nič ni nemogoče … Seveda se zdaj poleg prizadetosti od ujme in obnove po njej politika ne more izogniti vsemu drugemu – plačnemu sistemu v javnem sektorju, razsutemu zdravstvu, problemom v gospodarstvu, inflaciji …

Dobro bi bilo, če bi se premier Golob vsemu temu posvetil vsaj toliko, kot se kakšnemu klepetanju in razkazovanju na družbenih omrežjih in še kje. Zadnja leta nas predsedniki vlad z družbenih omrežij  kdaj nesramno zmerjajo, pogosto pa se tam petelinijo.

Sicer jesenski parlamentarni uvod ni bil nič posebnega. Najbolj zanimiv je bil predsednik vlade R. Golob, ko se je v državnem zoru »pohvalil«, da je mejo v Rigoncah letos prestopilo 24 tisoč prebežnikov, pa niso odstranili niti meter ograje. Začasni minister za zdravje R. Golob pa je nepojasnjeno ušel iz parlamenta, da mu ni bilo treba odgovarjati na vprašanja poslancev …

Če bi presojali s kadrovskega stališča, bi lahko tako na hitro rekli, da RTV ni bila nikoli tako leva, kot je zdaj, čeprav se je pretekla desetletja večinoma nagibala na levo.

Je pa ob obisku v ljubljanskem kliničnem centru ponovil, da bo do konca septembra predlagal ministra za zdravje, on/ona bo potem izvajal/a, kar je pripravljeno. Torej ne išče ministra, ampak izvajalca. Na takšno zgolj izvajalsko vlogo bi težko pristal resen kandidat, če ni že sodeloval pri predlogih, ki so jih zasnovali na ministrstvu in v strateškem svetu.

Bi bil minister, ki ne misli s svojo glavo, ki bi bil zgolj izvajalec, ne pa tudi sotvorec sprememb v zdravstvu, sploh sposoben – četudi le – izpeljati spremembe? Bi bil deležen dovolj spoštovanja v zdravstveni veji, da bi lahko kaj izpeljal in predvsem naredil red?

Kar precej pa me je presenetila predsednica državnega zbora (DZ) U. Klakočar Zupančič. V televizijsko Tarčo ni prišla, čeprav je sprva obljubila. Sicer se ne spomnim, da bi kdaj kdo od najvišjih predstavnikov oblasti prišel polemizirat v katero od oddaj, razen seveda v predvolilne. Nekako so si »najvišji oblastniki« izborili intervjuje »ena na ena«. Že to, da zdaj vrh politike prihaja v studio, je pohvalno.

Pripravljena pa se je bila U. Klakočar Zupančič pogovarjati z I. Pirkovičem v očitno njegovi zadnji oddaji Arena. Pogovor je razkril, da se je sicer tudi podpredsednica stranke Svoboda v zadnjem letu in pol veliko naučila. Govorila je drugače in kaj drugega kot v prvem letu mandata, ko ji je marsikaj »izletelo« … Pravzaprav je bila novi človek, delovala je razumno, in lahko bi rekli, da se ta nova političarka najbrž ne bi več vozila s falconom na Dunaj in poplesavala pred častno četo na državni proslavi. Pokazala je precej več širine kot pri mnogih parcialnih izjavah. Razumeti je bilo, da ji funkcija veliko pomeni, ne pa toliko, da bi bila zanjo pripravljena prenesti vse.

Foto: Marko Vavpotič / M24 - /

Bila je tudi kar neposredna, ni bilo treba razvozlavati med vrsticami, kaj misli. Dokaj direktno je npr. okrcala generalno sekretarko Svobode Vesno Vuković, ki ji novinarji pogosto očitajo nesramen odnos do njih. Povedala je, da se s tem ne strinja, da je to nesprejemljivo. U. Klakočar Zupančič ni nič skrivala, da se z R. Golobom mnogo manj vidita, kot sta se, a imata dober profesionalni odnos.

Zelo neposredno je razložila, kaj si misli o partnerki R. Goloba Tini Gaber in njeni bitki za nutrije in njenem napadu na dr. Huberta Potočnika, ki ga je Gabrova nekako obsodila korupcije v zvezi z nutrijami. Na podlagi njegove študije so namreč določili odstranitev nutrij. Pravzaprav je Klakočar Zupančič kar direktno povedala, da bi se Gabrova morala opravičiti dr. Hubertu Potočniku. Sicer je rekla, da so dvomi o stroki dopustni, če so podkrepljeni z dokazi. Ko pa se nekoga obtožuje brez dokaza, je to nesprejemljivo in nedopustno, da je splošno znano, da se dr. H. Potočnik zavzema za ohranitev ogroženih živalskih vrst in si zasluži opravičilo.

Je bil odgovor na vprašanje I. Pirkoviča v smislu, ali se ji ne zdi, da mora biti nacionalka pluralna, zgolj pričakovana politična drža v demokratični državi, običajno politično blefiranje, ali je mislila resno? Sem za pluralno RTV, vsi potrebujemo nadzor, levi in desni, je rekla. Pluralno, dokler ni sovražna … Klakočar Zupančič je svoje besede o podpori pluralnosti v bistvu potrdila s tem, da je prišla na pogovor z I. Pirkovičem, v Areno namreč t. i. levi politiki doslej skorajda niso prihajali.

Če bi presojali s kadrovskega stališča, bi lahko tako na hitro rekli, da RTV ni bila nikoli tako leva, kot je zdaj, čeprav se je pretekla desetletja večinoma nagibala na levo. Po nekaj sejah sveta se je pokazalo, da tako politično in sicer enozvočnega sveta RTV še v socializmu ni imela, čeprav ne vem, ali je v svetu kdo, ki podpira Svobodo, prej SD in Levico. A preuranjeno bi bilo karkoli komurkoli očitati, po TV in radijskem programu bo treba presojati.

Jesen je tukaj, politika polno dela in se tudi prepira, pregovarja, a tudi kovid se širi, menda manj usoden kot na začetku ... V Srbiji so npr. uvedli obvezno nošenje mask v zdravstvenih ustanovah, tudi testiranje je obvezno pred določenimi zdravstvenimi pregledi in operacijami. Hrvati so zamrznili cene 35 izdelkov, Srbi 16, da bi zaustavili inflacijo. Gre predvsem za živila. Če bi to storil Golob v Sloveniji, bi se z njim in zamrznitvijo najbrž ukvarjalo vsaj ustavno sodišče.