Revija Reporter
Magazin

Okus Neaplja: Pica kot izpod Vezuva

Biserka Karneža
18 309

3. jul. 2022 20:00

Deli na:

Pica pala alla romana, kot jo povečini pečejo v Rimu.

Primož Lavre

Poletni večer je kot naročen, da se odločite za pravo neapeljsko pico, ki je po pripravi testa in po okusu nekaj povsem drugega kot kakšna izmed običajnih pic. Njena priprava je uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine. V Sloveniji jo pripravljajo le v nekaterih izbranih picerijah.

Ob napolitanski, morda vam je ljubša pica pala romana, se bo še kako prilegel kozarec izbranega piva, denimo slano kislega, kot ga znajo variti kreativni slovenski pivovarji.



Priprave neapeljske pice je vešč ljubiteljski pek Erik Bačar s Primorskega. Peka neapeljskih in v zadnjem času popularnih pic pala romana mu pomeni kreativno preživljanje prostega časa. Znanje si je nabiral v Scuoli Bianci v italijanskem Salernu. Pri Davidu Argentinu, svetovnem mojstru peke napoletanskih pic za leto 2018, je opravil tečaj Master’s Class.

Svoje veščine predstavlja na vnaprej rezerviranih tečajih po Sloveniji, kjer se mu pridruži May Kordež, soustvarjalec novih okusov piva iz pivovarne Reservoir Dogs, največje kraft pivovarne v Sloveniji.

Kakšne so posebnosti priprave neapeljske pice in zakaj pomeni poseben izziv za profesionalne in ljubiteljske peke? Kje vse jo lahko spečemo in katere sestavine so potrebne za pripravo zelo zanimivega in lahko prebavljivega testa? Kaj odlikuje pico romano?

Kako v programu Barrel Age zorijo piva v kraft pivovarni Reservoir Dogs, kjer imajo redno linijo s 16 različnimi pivi in lahko zvarijo po 12.000 litrov piva dnevno?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24