nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bo svetovno prvenstvo v nogometu pripomoglo k širjenju covida?

Deli na:
Bo svetovno prvenstvo v nogometu pripomoglo k širjenju covida?

Zdravniki ob bolniku s covidom-19. - Foto: Profimedia

Nemški virolog Hendrik Streeck je vse bolj zaskrbljen zaradi možnega izbruha okužb z novim koronavirusom med svetovnim prvenstvom v nogometu v Katarju. Razlog za to je, da bo ogled nogometnih tekem zaradi zimskega letnega časa potekal v zaprtih prostorih in ne na prostem, kot je to običajno.

"Posledično lahko spet pričakujemo večje izbruhe, ni izključeno tudi tako imenovanovano super širjenje in na to se morate pripraviti," je Streeck povedal za "Nachtjournal" televizijske postaje RTL, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nošenje zaščitnih mask bi lahko potem spet pomagalo. "Vemo, da maska deluje in da maska zagotavlja zaščito," je dejal vodja Inštituta za virusologijo na Univerzi v Bonnu. Predvsem pa je treba bolje zaščititi rizične skupine v domovih za starejše in ostarele. To vključuje dobre higienske koncepte, pa tudi četrto cepljenje za rizične skupine. Mlajši tega trenutno ne potrebujejo, zadošča jim že trikratno cepljenje," je prepričan Streeck.

Nemčija se v zadnjem času znova sooča z naraščanjem števila primerov okužb z novim koronavirusom. Za to je med drugim zaslužna nova različica omikrona.

"BA.5 je povečal imunski pobeg," je dejal Streeck. "Ljudje, ki so bili cepljeni, se lahko ponovno okužijo, ker imunski sistem ne more več dobro prepoznati variante. Poleg tega je tudi nekoliko bolj nalezljiva." Zato se morate na prihajajočo jesen in zimo zelo dobro pripraviti, je posvaril nemški strokovnjak za virusne nalezljive bolezni.