Revija Reporter
Svet

Trgovec zabodel nasilneža, someščani mu ploskajo, tožilec ga preganja

STA 19. jul. 2022 8:03 1 552 Osveženo: 8:05 / 19. 7. 2022

Deli na:
Trgovec zabodel nasilneža, someščani mu ploskajo, tožilec ga preganja

Foto: arhiv Reporterja

V mestu New York se je razvnela ognjevita politična in družbena razprava po tem, ko je javni tožilec 61-letnega lastnika trgovine v Harlemu obtožil umora 35-letnega Austina Simona. Slednji je prodajalca napadel, ker je ta zavrnil prodajo čipsa njegovi zaročenki. Vpletel se je celo župan Eric Adams, ki nasprotuje obtožnici.

Zaročenka, ki je policija ni javno identificirala, je 1. julija prišla v trgovino in želela 10-letni hčerki kupiti čips. Poskusila je plačati s kartico za socialno podporo, vendar pa jo je blagajna zavrnila in lastnik trgovine Jose Alba je materi povedal, naj plača na drug način. Ta je to zavrnila, zavojček čipsa pa dala hčerki, vendar pa ji ga je Alba odvzel.

Mati je prodajalcu grozila, ko pa je prišel njen partner, je najprej nadrl Albo, nato pa ga fizično napadel. Veliko starejši Alba se je skušal braniti, pri čemer je zagrabil nož in Simona zabodel do smrti. Dogajanje je posnela varnostna kamera.

Alba je policistom dejal, da ga je skušal Simon zvleči na ulico, da se opraviči dekletu. Med prerivanjem je napadalca zabodel, vmes pa je Simonova zaročenka Albo zabodla z nožem v roko.

Policisti so Albo, ki je dejanje priznal, pridržali, javni tožilec Manhattna Alvin Bragg pa je vložil obtožnico zaradi umora in za Albo zahteval uvodoma pol milijona dolarjev varščine.

Po javnem ogorčenju je Bragg znižal varščino, vendar pa od obtožbe umora ne namerava odstopiti. Bragg je v preteklosti že sprožil ogorčenje dela Newyorčanov, ko je dejal, da določenega nasilnega kriminala v mestu več ne bo ostro preganjal, češ da so zapori prepolni. Od teh namer je nato odstopil.

Prav lastniki majhnih trgovin so redno žrtve drobnega kriminala, ki ga policija niti nima časa reševati.

Primer je pomešal politične karte v demokratskem mestu, kjer je velika večina prebivalcev na strani lastnika trgovine latinskoameriškega rodu, del temnopoltih prebivalcev Harlema pa zanj zahteva ostro kazen, kar podpira temnopolti tožilec Bragg, temnopolti župan Eric Adams pa je izrazil podporo Albi.

Newyorčani so medtem zbrali že več kot 100.000 dolarjev za Albino obrambo, obtoženca pa odvetniki zastopajo pro bono.