Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Policija, kako kaj Iranski posel?

Deli na:
Policija, kako kaj Iranski posel?

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Darka Majheniča, človeka, ki živi v neki neverjetni iluziji, da je primeren za še en mandat na vrhu NPU, pa bi rad vprašal, kako kaj Iraj Farrokhzadeh?

Pred dnevi, natančneje 12. decembra je Anže Logar po tvitu na policijo naslovil sporočilo, ki se je, če ga parafraziram, glasilo nekako takole: 12. 12. 2008 je Iraj Farrokhzadeh pri NLB odprl račun, miniva deset let in začenja se proces uničevanja prve dokumentacije v NLB. Logar tvit zaključi z vprašanjem policiji, kako kaj preiskava.

Menim, da vsaj v NPU tega vprašanja ni smiselno postavljati, tam so preiskave nepotrebne, po mnenju mojih virov pa se policijski vrhuški vse skupaj zdi smešno. In če je tako smešno, dajmo te veseljake dodatno razveseliti.

Tako Jani Möderndorfer, ki je vodil komisijo, ki je preiskovala primer Farrokh, kot Anže Logar, ki je vodil bančno komisijo, ta je odkrila iranski primer, sta javno povedala, da je notranje ministrstvo izvedlo izredni nadzor nad policisti, ki so delali pri tej zadevi. Ker mineva leto in pol, odkar je zadeva postala javna in odkar je preiskavo začelo tožilstvo, lahko utemeljeno domnevamo, da bodo veseljaki, za katere je banč­ni kriminal in iransko pranje denarja v NLB materija za izpeljavo šal, znali odgovoriti na nekaj odprtih vprašanj.

Če policija tega ne zmore narediti, priporočam predsedniku vlade in, zakaj ne, predsedniku države, da se seznanita z ugotovitvami internega nadzora na policiji in razmislita, ali sprejemata odgovornost za delovanje posebnih struktur znotraj NPU in policije. Poglejmo nekaj elementov, ki jih je interni nadzor po definiciji moral zajeti.

Prvič, kako je zdaj s tem, da policija ni ugotovila razlogov za sum v iranskem primeru? Jih je ali jih ni? Ste delali postopke, ki so tipični za dejanja, pri katerih se pojavijo razlogi za sum ali ne? Saj veste, na zaslišanjih so policisti potrdili, da so v tujino poslali poizvedbo o Farrokhzadehu in drugih. Tega ne bi mogli narediti, če suma ne bi imeli. Pa ste ga imeli, kajne, policisti?

Ker ste ga navedli, ko ste poizvedovali po tujini. Mi lahko torej vsaj policist Menegalija pojasni, kaj je v zvezi s tem odkril interni nadzor? Ali bo še naprej tišina? Drugič, na policiji ste zbirali obvestila v zvezi s primerom. Kako je to mogoče, če pa suma kaznivega dejanje niste imeli? Poznate določbe tedaj veljavnega ZKP? Vam je še vedno smešno, kar pišem? Vas to še kar zabava? Prosim, pojasnite, kaj je o tem povedala interna preiskava? To bi si iskreno želel vedeti.

Tretjič, kaj pravi interna preiskava o vaši odločitvi, da v nasprotju s 148. členom ZKP (deseti člen) državnemu tožilcu niste poslali poročila? Še vedno trdite, da ni bilo utemeljenega suma, čeprav je bil in čeprav to nima zveze z omenjenim členom ZKP? Resnično me zanima, ali je tudi interna preiskava ugotovila, da ste pozabljivi, površni, da ni jasno, kaj se je zgodilo, ampak da ste sicer super sposobni in pošteni policisti?

Je to to? Prosim, povejte meni in slovenski javnosti, kako lahko izvajate pooblastila, vendar o tem ne obveščate tožilstva? Ko smo že pri tem, dragi policisti, ali to pogosto počnete? Mislim, izvajate pooblastila, ne da bi o tem obvestili nadzor, ki ga z institucionalnega vidika predstavlja tožilstvo?

Darka Majheniča, človeka, ki živi v neki neverjetni iluziji, da je primeren za še en mandat na vrhu NPU, pa bi rad vprašal, kako kaj Iraj Farrokhzadeh?

Četrtič, je že morda jasno, ali so policisti, ki so imeli primer v rokah in se niso niti sprehodili do NLB, da bi tam vprašali, kaj se je dogajalo, danes vaši heroji odličnega policijskega dela ali diletanti, ki morajo v preiskavo? Je interni nadzor vaše policijsko delo, pri katerem ste izključili vse rutinske postopke, morda pohvalil?

Petič, kakšne so ugotovitve o dokumentu, ki ga je KPK predala NPU? Je interni nadzor ugotovil, da ste ga prejeli? Kje je zdaj ta dokument? Je bilo v internem nadzoru ugotovljeno, da je pravilno, če policija ne ve, kje ima dokumente in kako so vodeni?

Kot zatrjujejo viri, primer Farrokh enostavno ne poteka več. Prav, ni panike, zakaj bi preiskovali ta primer, če se drugih ne. Recimo pa, da vsi razumemo, da je poteklo dovolj časa, da lahko policija razkrije, kaj je pokazal interni nadzor v primeru Farrokh. Vas je torej policiste iz primera Farrokh direktorat za policijo in druge varnostne zadeve opral vseh očitkov ali ne?

Dajte, povejte javno in osmešite vse nas, ki vam očitamo malomarnost, nestrokovnost in pristranskost. Povejte na glas, sem morda po krivem blatil Janka Gorška? Je napočil čas, da se mu javno opravičim? Silno hudo bi mi bilo, če bi policistu Goršku naredil krivico, razmišljam celo, da bi v vseh večjih medijih zakupil prostor in se mu opravičil. Samo spregovorite že, da se ti moji javni očitki končajo.

Majheniča, človeka, ki živi v neki neverjetni iluziji, da je primeren za še en mandat na vrhu NPU, pa bi rad vprašal, kako kaj Iraj Farrokhzadeh? Ste že opravili kakšen pogovor ali še vedno velja, da sem edini, ki je iz Slovenije kontaktiral z njim? Ali je še vedno v stiku s svojo mrežo v Sloveniji, tako kot je t zatrdil meni? Naj ga kar jaz vprašam ali je kdo iz policije v tej njegovi mreži in to objavim v Reporterju?