mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Očitno je banksterski sindrom zajel tudi vlado in državni zbor

Deli na:
Očitno je banksterski sindrom zajel tudi vlado in državni zbor

Rado Pezdir pred NLB. - Foto: Primož Lavre

Zgodba o ureditvi pravnega varstva imetnikov podrejenega dolga, ki je bil s sanacijo bančnega sistema izbrisan, počasi dobiva epilog.

A kot je v tej državi običajno, je epilog absurdno nesmiseln, tokrat je celo dobesedno protipraven in v nasprotju z regulativami tako EU kot evro območja. Še več, predlog, s katerim rinejo koalicijske in večina opozicijskih strank, je prav preslikava socialistične ureditve. To seveda ne pomeni samo, da bo slej ko prej ta zakon propadel, saj imajo proti njemu resne zadržke ne samo v Kostićevi Banki Slovenije, ampak tudi v zakonodajni službi državnega zbora, pomeni tudi, da smo se na hitro transplantirali nazaj v samoupravni socializem.

Spomnimo, vlada s pomočjo opozicije rine s predlogom, po katerem je, prvič, Banka Slovenije tista, na kateri je dokazno breme, da do izbrisa podrejencev ni prišlo protipravno in goljufivo, in drugič, Banka Slovenije naj morebitne odškodnine tudi izplača. Zdaj je realnost nekoliko drugačna. Glede prve točke pojasnimo, da je očitno banksterski sindrom zajel tudi vlado in državni zbor, kajti če je že bila z izbrisom narejena velika goljufija, potem je bila na delu ne samo Banka Slovenije, ampak vsa zločinska združba.

Na čelu te zločinske združbe je bila vlada z Alenko Bratušek, ministrstvo za finance z Urošem Čuferjem in medresorska skupina s prvopodpisanim državnim sekretarjem ministrstva za finance Mitjo Mavkom. Po kateri logiki te institucije zdaj ne odgovarjajo za domneven finančni kriminal? Tu so še Evropska komisija, ECB in EBA, zakaj ne bi kar izplačali podrejence oziroma jim dokazovali, da ni šlo za nastanek škodnih dogodkov? Če pa se že vztraja pri Banki Slovenije, zakaj, jebenti, dragi poslanci ne greste kar nad guvernerja ECB, ki mu je Banka Slovenije podrejena, in od njega zahtevate izplačila škode in dokazovanja, da niso krivi?

 Pa da ne bo pomote, kriv ni nihče, razen tistih, ki so požrli banke z banksterskimi posli, danes pa uspešno prosperirajo v novi ponovitvi slovenske gospodarske tortuge. Če pa že hočete, naj vam naštejem krivce: Borut Pahor, Franc Križanič, Marko Kranjec, Marjan Kramar, Matjaž Kovačič … Mislim, da lahko sami nadaljujete zaporedje.

Glede druge točke, neverjetno je, da je leta 2019 potrebno pojasnjevati, in to celo vladi ter ministrstvu za finance, da monetarno financiranje proračuna ni dovoljeno, tudi če je posredi topoumna domislica, da se škode izplačajo iz presežkov Banke Slovenije. Tisto, kar je razumljivo vsakemu študentu prvega letnika ekonomske fakultete, je očitno velika neznanka za slovenske odločevalce. Banka Slovenije ima primarno nalogo, da skrbi za emisijo denarja in stabilnost bančnega sistema, kar pomeni, da v njihovih presežkih ne more biti postavljena stalna para-proračunska postavka odškodnina za izbrisane imetnike podrejencev.

Takrat, ne glede na to, koliko vam grem na k… s teženjem glede podrejencev, vam ne bo pomagal niti Kostićev ljubljenček Franci Zavrl, ampak boste (ker vem, da imate radi jugose) morali, tako kot je svoj čas rekel Šešelj,»pojestisva govna koja ste sasrali«.

Zakaj? Zato, ker imajo rezerve bančnega sistema regulatorno funkcijo ali pa če hočete ali menite, da bo ECB z veseljem del svojih rezerv, ki so v Banki Slovenije, delila s fantomskimi oškodovanci, ki so denimo še leta 2014 špekulirali s preprodajo podrejencev, in posledično umaknila milijardo evrov iz bančnega sistema? Kajti ta umaknjena milijarda se bo prelila točno v sistemsko tveganje, pa še prav lepo bo zavihtela spread (razpon) na slovenskih obveznicah. Ampak do tega ne bo prišlo. Zakaj? Ker EU in ECB monetarnega financiranja, ravno tako kot slovenska ustava, ne dovoljujeta.

Mogoče še najbolj bedno od vsega je, da je ta histerija slovenskih političnih strank, ki so v primeru podrejencev dosegle spravo, dobila zagon po dokumentarcu Mojce Pašek Šetinc, ki je v svojem življenjskem delu razkrinkala veliko zaroto zoper slovenski bančni sistem. Toda ta zgodba je temeljila na dejstvih, ja, dejstvih, ki jih je policija zbrala v ovadbi zoper nekoč vodilne na Banki Slovenije.

Problem te ovadbe (ki je povsod naokoli, samo od decembra lani nekako še ni prišla do ovadenih) pa je tisto, kar ni javno. In to so priloge k ovadbi. Tisti trenutek, ko bodo priloge zunaj, bo javnosti popolnoma jasno, da je nekaj zelo narobe. Naravno vprašanje ne bo, kako je mogoče tako slabo opraviti kriminalistično preiskavo, ampak kdo je naročnik te očitno izmišljene zgodbe, zlorabljene za to, kar hočejo narediti od denarja zasvojene slovenske politične stranke.

Osebno sem optimist in menim, da ta dan ni ravno daleč. Pravzaprav si celo želim, da bi to bilo jutri, kajti samo razkritje tako očitne pristranskosti bo dovolj, da se bodo na policiji sprožila resna vprašanja in bili zahtevani resni odgovori, avtorji ovadbe pa poklicani na odgovornost. Razkritja se veselim še zaradi nečesa drugega, v opozicijskih vrstah, ki se raztezajo čez vse poslanske klopi opozicije, se bodo zadeve razčistile in banksterska sivina se bo morala razkriti in oditi kam drugam.

Takrat, ne glede na to, koliko vam grem na k… s teženjem glede podrejencev, vam ne bo pomagal niti Kostićev ljubljenček Franci Zavrl, ampak boste (ker vem, da imate radi jugose) morali, tako kot je svoj čas rekel Šešelj, »pojesti sva govna koja ste sasrali«.