Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ej, partija, zakaj ne rešujete Mladine?

Deli na:
Ej, partija, zakaj ne rešujete Mladine?

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Revija Mladina že nekaj časa ne velja za kakšno posebno medijsko uspešnico. Celo več, če odštejete nepremičnino, v kateri domujejo, gre realno gledano za podjetje, ki trg zalaga z edicijami, ki večinoma niso tržno zanimive, pri čemer je zelo očitno, da je kontrola stroškov izjemno slaba.

To je v večinsko levi državi vsekakor presenetljivo. Bolj kot narašča popularnost socialističnih idej na političnem trgu, več kot je levih vlad, manjši in manjši je tržni potencial tega tednika. Namen tega komentarja pa vseeno ni analizirati poslovno učinkovitost Mladine, to naj počne kdo drug, nenazadnje je povprečna Mladina polna genijev z alternativnimi ekonomskimi pogledi, pa naj oni rešujejo ta zavoženi poslovni model. Namen je povsem drugačen, javno izraziti začudenje nad dejstvom, da se je Mladina znašla na trgu.

Danes Mladino načeloma lahko kupi kdorkoli, njen lastnik KB1909 je v likvidaciji. Res je, da pomaga, če je novi kupec zvest partiji, toda verjetno bi šlo že s hlinjenjem partijske pripadnosti. Ne samo da v Trstu in Gorici potrebujejo denar, ampak ga imajo tudi zelo radi. Ravno zaradi teg, ne najdejo nekaj kilogramov evrov za odkup Mladine. Recimo, da gre Zemljarič s Korotanskim naseljem v več desetmilijonsko investicijo, imperij Save počasi sestavlja strukturo starega omrežja, da o tem, koliko evrov je poniknilo v bančnem sistemu, niti ne govorimo. Zakaj torej ni denarja za Mladino?

Z vidika ekipe, ki dela na Mladini, je to prav peklenska situacija. Samo pomislite, ti ljudje so za partijo žrtvovali vse, kar so imeli. Začeli so sprevračati zgodovino, odkrito branijo rente rdečega omrežja, poleg tega so povsem brezhrbtenično in do zadnjega vztrajali pri obrambi kriminalnih poslov v NLB. V histeričnem zanikanju vse novinarske etike je na primer Borut Mekina, človek, ki je v osebnem obupu padel tako daleč, da si članke kar izmišlja, v Evropskem parlamentu govoril celo o pranju iranske milijarde. Po njegovem je bila to posledica mednarodne svetovne zarote proti ubogim ajatolam.

Urednik Repovž, nikoli znan kot posebno pameten ali razgledan človek, je zabredel celo tako globoko, da je kot ultimativni dokaz delujočega zdravstva in mesijanske vloge Milojke Kolar Celarc ponudil trditev, da so ravno dolge čakalne vrste znak odličnega zdravstvenega sistema. Na vse to in še več so morali pristati novinarski sužnji partije, ta pa jim danes ne da odrešitve z novim kapitalom. Če bi Mladini danes partija za vsako stran medijskih umorov, ki so jih v zadnjem desetletju izvajali njeni novinarji, dala en evro, bi jih zalil pošten denarni tok in težave bi bile rešene.

Danes Mladino načeloma lahko kupi kdorkoli, njen lastnik KB1909 je v likvidaciji. Res je, da pomaga, če je novi kupec zvest partiji, toda verjetno bi šlo že s hlinjenjem partijske pripadnosti.

Zadnjih nekaj let sem se na podlagi dokumentacije lahko prepričal, da rdeče omrežje finančno nikakor še ni shiralo. Denar je ne samo po davčnih oazah in v Švici, ampak tudi doma. Ampak realnost je, da ga za Mladino ni. Nima ga ne Filippo Dolfus ne Gabriele Bravi. Spomnimo, da je nekoč bil.

Na začetku devetdesetih let preteklega stoletja je partija ukinila Adit in ga s pomočjo Profinesta, Saftijevega offshore podjetja z Britanskih Deviških otokov, prenesla na sežanski Distriest, ki je potem kapitalsko vstopil v Mladino. Nekaj let kasneje je svež kapital kot Saftijeva luksemburška inkarnacija Vega Finanz znova zalil Mladino. In nazadnje je posredno, s posojilom Gregi Repovžu s svojim kapitalom vstopila še družba KB1909. Trikrat je prišel denar, zdaj pa je veselice očitno konec.

Kučan in prijatelji, v čem je problem? Zakaj Zemljarič ne pokliče Narata in skupaj rešita problem? Saj model hodi okoli in klicari vse žive in verjetno tudi mrtve. Zakaj Zemo ne dvigne telefona še za Repovža? Je mar pozabil, da so ga v intervjujih reševali vseh zgodb, vezanih na ugrabitve, umore in gospodarski kriminal?

Zagotovo bi bil Grega Repovž pripravljen vzeti novo, nekaj sto tisoč evrov vredno posojilo, da bi se parkiral kot slamnatilastnik, dokler se vsi kraki omrežja ne stabilizirajo toliko, da se Mladino zalije s kapitalom. Murgelski partijci, zakaj tako nehumano mučite ljudi, ki so žrtvovali lastno dostojanstvo za kritje vaše umazane politične in gospodarske agende?

Moje skromno mnenje je, da partija noče reševati Mladine, ker so vsi skupaj nadomestljivi. Danes za novinarja Mladine ne potrebuješ nobene posebne kvalifikacije. Dovolj je, da si brez hrbtenice, ultimativno podložen partiji, poštni nabiralnik, psihotik, ki triumfira, ko so na sporedu medijski umori, ali pa tako kot Mekina zgolj blefer, ki si članek prosto izmisli.

Danes je na trgu toliko tretjerazrednih novinarjev, ki bi za manjši denar lahko naredili enako kot ekipa na Mladini. Mladina gre lahko tudi v prodajo Orbanu ali pa v likvidacijo. Repovž in prijatelji, kaj boste pa zdaj?