stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Putinova in Kordiševa vojna proti zahodnemu imperializmu

Deli na:
Putinova in Kordiševa vojna proti zahodnemu imperializmu

Foto: Primož Lavre

Geopolitika, hibridna vojna, klasična vojna, jedrska vojna ... Še kaj? Ruski predsednik Vladimir Putin pravi, da nič ni močnejšega od volje na območjih, ki jih je seveda pred tem zasedel z močjo vojske. Uveljavlja voljo do moči, razglaša džihad proti Zahodu. Le moči jedrskega orožja včeraj ob podpisu dokumentov o »anschlussu« štirih ukrajinskih regij k Rusiji ni še enkrat omenil.

»Znašli smo se v energetski vojni za blaginjo in svobodo,« je pred dnevi dejal nemški finančni minister Christian Lindner. Za zahodne politike je nova realnost tanek led, na katerem jih lahko spodnese. V Pragi je prejšnji teden več deset tisoč ljudi zbralo v protestu proti vladnim ukrepom glede naraščajočih cen energentov ter proti članstvu v Natu in EU.

Na shodu, ki so ga organizirale skrajno desne skupine in nekatere manjše stranke, vključno s komunistično, so pozvali k odstopu vlade in odpravi sankcij proti Rusiji. Češka vlada je že dlje časa pod priti-skom zaradi visokih cen energentov.

V Italiji je prišlo do menjave oblasti po odstopu premierje Maria Draghija, ker se koalicijsko Gibanje pet zvezd ni udeležilo glasovanja v senatu o ukrepih za pomoč pri soočanju z energet-sko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini. Vemo katero gospo je naplavilo.

Foto: Šimen Zupančič / Revija Zarja Jana - Poslanec Miha Kordiš na njivi, ki mu jo obdelujejo prostovoljci.

Pri nas ne manjka tistih, ki menijo, da se je ob Evropska unija zaradi podreditve strategiji ZDA obsodila na zaton in morda tudi na razpad, kot je zapisal dr. Jože Vogrinc v Mladini. Gre za stališče, ki ga pri nas odmevno zastopata tudi nekdanja predsednika države Milana Kučan in Danilo Türk. Putin je sicer avtokrat in nepredvidljiv samodržec, a kaj ko ga ni mogoče prema-gati, zato se je treba z njim pogovarjati – domala za vsako ceno.

Ta retorika ruskega samodržca ni nič novega, Kordiš je ni sposoben ali zanalašč noče reflektirati in pozablja Titovo izkušnjo in Informbiro. Nosi Tita na majici pa ne pozna ruskega imperializma?

Intrigantno je to »mirovniško« mnenje (deloma mu sledi tudi predsedniški kandidat Gibanja Svobode in SD Milan Brglez), saj sicer v pogledu na polpreteklo slavno zgodovino ne poznajo oziroma priznajo takšnega popuščanja avtoritarcem in totalitarcem, ki so začeli drugo svetovno vojno. Če bi imel Hitler jedrsko orožje, mar bi se okupatorjem podredili in nič ne bilo z OF? Brez OF pa po odgovoru kandidata Brgleza na anketo borčevskega glasila Svobodna misel, ne bi bilo samostojne Republike Slovenije in ne demokratične Evrope.

Za elito Levice, predsedniškega kandidata Miho Kordiša, ne gre za vojno med Rusijo in Ukrajino. Gre za vojno med Putinovim militarizmom in zahodnim imperializmom. Ko je to izrekel, nesrečni Kordiš še ni vedel, koliko hudih besed je v petek Putin namenil zahodnemu imperializmu. Ta retorika ruskega samodržca ni nič novega, Kordiš je ni sposoben ali zanalašč noče reflektirati in pozablja Titovo izkušnjo in Informbiro. Nosi Tita na majici pa ne pozna ruskega imperializma?

In zdaj bomo na televizijskih soočanjih primorani gledati Kordiševe pridige o »imperializmu kot zadnjem stadiju kapitalizma«.