Revija Reporter
Svet

Ferfila: Putina kot zver stiskajo v kot - ko ga razbesnijo, bo Ukrajino stolkel do konca, svet pa bo blizu tretji svetovni vojni!

Nenad Glücks
31 12.163

5. maj. 2022 6:00 Osveženo: 6:42 / 05. 5. 2022

Deli na:

Ferfila ne pričakuje, da bi v nekaj letih Putin padel. Putina sankcije ne bodo ogrozile, podpora se mu je po pritisku Zahoda okrepila.

Reuters

Dr. Bogomil Ferfila s Fakultete za državne in evropske študije Nove univerze, strokovnjak s področja primerjalnih politik in svetovnih študij, ugotavlja, da bo sprejem Švedske in Finske v Nato za Evropo katastrofa. Velik korak v smeri ne le obnovitve hladne vojne, ampak celo korak bližje jedrskemu spopadu in tretji svetovni vojni.

Kratkoročna posledica bo, da si bo Ukrajina  s tem podpisala smrtno obsodbo. Ta poteza bo tako razbesnela Rusijo, da bo Ukrajino dotolkla do konca. V kratkem pričakuje invazijo na pristaniško Odeso, z njenim zavzetjem bi Ruska federacija sklenila južni koridor okoli Ukrajine.

Povezala bi se lahko z odcepljeno Pridnestersko republiko, ki je uradno v okviru Moldavije. Rusom bo dala vključitev Švedske in Finske v Nato jasno vedeti, da so ostali povsem sami, osamljeni, prekleti. Nobene možnosti ne bo več, da bi se Ukrajina rešila iz njenih klešč, popuščanj pa ne bo.
 
Posledica bo popolna sprememba evropske varnostne arhitekture. Šlo bi za povsem enostransko potezo Zahoda. Po mnenju dr. Ferfile se to dogaja pod taktirko ZDA, Evropa pa postaja protektorat Nata oziroma ključne države zavezništva – ZDA. V ozadju je ekipa, ki neuradno obvladuje Ameriko, čeprav je formalno na čelu te države predsednik Joe Biden. To je skupina znotraj Demokratske stranke, na čelu katere sta zakonca Bill in Hillary Clinton, zraven je tudi nekdanji predsednik Barack Obama.

Sedanji zunanjepolitični tim je povsem enak, kot ga je imel Obama. Zunanji minister je Antony Blinken, ki je bil v času Obame svetovalec za varnost. Pomembni sta tudi Victoria Nuland, pomočnica ameriškega državnega sekretarja v času Obamove vlade, ter Susan Rice, svetovalka za na nacionalno varnost v času Obame.

Dr. Bogomil Ferfila meni, da bo sprejem Švedske in Finske v Nato za Evropo katastrofa. Velik korak v smeri ne le obnovitve hladne vojne, ampak celo korak bližje jedrskemu spopadu in tretji svetovni vojni.

Primož Lavre

Ta ekipa je leta 2014 v Ukrajini izvedla majdansko revolucijo, za kar so porabili pet milijard dolarjev. S tem so dosegli odstavitev proruskega predsednika Janukoviča in strmoglavili ukrajinsko vlado. Posledici sta bili odcepitvi Krima in Donbasa, zdaj pa se ta politika nadaljuje. Prevzeli so »medijsko upravljanje« Ukrajine, orkestrirali napade Ukrajine na Donbas, v katerih je bilo od leta 2014, kot pravi Ferfila, ubitih 14 tisoč Rusov, in povzročili sedanjo rusko invazijo. Najbrž so tudi nagovorili Švedsko in Finsko za vstop v Nato. To je katastrofalna pot, ki se lahko konča z resnim spopadom med Rusijo in Natom.
 
Zahod je izgnal ruske diplomate, zapira dostop do ruskih medijev. Poslušamo le eno logiko, pojasni Ferfila. A stvari niso črno-bele. Ni Zahod zgolj dobro, Rusija pa zlo. Takšna dikcija ne upošteva ruskih razlogov, razmišljanja, interesov. Putina potiskajo v kot. Čim bolj se neka »zver« potiska v kot, tem bolj nevarno reagira. Natanko to se bo zgodilo, pravi. Najprej z razpadom Ukrajine, na katero bo Rusija še bolj vojaško pritisnila.

Poleg Ukrajine bo največje breme te vojne nosila Evropska unija in ne ZDA. EU bo morala skrbeti tudi za milijone ukrajinskih beguncev. Če bosta šli Švedska in Finska v Nato, bodo Rusi namestili svoje raketne jedrske sisteme v svojo eksklavo Kaliningrad med Poljsko in Litvo in jih usmerili v države EU. Pred seboj bomo imeli obdobje nestabilnosti.

Glede politike Slovenije pa Ferfila meni, da bi lahko šla bolj sredinsko pot in ne nastopila tako ostro zoper Rusijo z izgonom diplomatov in protirusko retoriko. Lahko bi ravnali podobno kot Madžarska, ki ni ogrozila svojega uvoza ruskega zemeljskega plina in ostaja zadržana, čeprav priznava suverenost Ukrajine.

Ukrajina je tipična tamponska država med Zahodom in Rusijo. Lahko jo postaviš nasproti Rusije, toda to je recept za nestabilnost, doda Ferfila. Vse, kar je Rusija želela, je bil federalni status regij Donecka in Luganska znotraj Ukrajine, vendar do tega ni prišlo. Tak status bi tudi preprečil možnost, da bi Ukrajina vstopila v Nato.

Dejansko pa ZDA merijo na Kitajsko, katera jih bolj ogroža od Rusije, saj postaja največja gospodarska velesila, pa tudi vojaško se nenehno krepi. Tu bo točka preloma Tajvan, ki ga Kitajska šteje za svoje ozemlje in bi kakršnekoli ameriške poteze, ki bi temu oporekale, štela za agresijo nase.

Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma kongresa, je imela v načrtu obiskati Tajvan, kar bi bilo z vidika Kitajske nezaslišano. K sreči je zbolela za kovidom in na pot ni šla, pravi Ferfila, saj bi s tem ZDA tudi v odnosu z azijsko velesilo prestopile rdečo črto.

Ali bodo sankcije Zahoda zoper Rusijo ošibile Putina in spravile državo na kolena? Velik del sveta podpira Rusijo, opozarja Ferfila. Seveda bo imela izgube, življenjski standard bo upadel, vendar bo svoje energente in drugo lahko prodajala v azijske države, v Afriko, Brazilijo … Pričakujemo lahko večji prepad med zahodnim svetom in preostalim delom sveta.

Glede politike Slovenije pa Ferfila meni, da bi lahko šla bolj sredinsko pot in ne nastopila tako ostro zoper Rusijo z izgonom diplomatov in protirusko retoriko. Lahko bi ravnali podobno kot Madžarska, ki ni ogrozila svojega uvoza ruskega zemeljskega plina in ostaja zadržana, čeprav priznava suverenost Ukrajine.

Ferfila razume Švede, Fince in druge narode, da ni enostavno imeti Rusije za sosedo ali v bližini, toda to je dejstvo, in z veliko sosedo je treba nekako živeti. Putina sankcije ne bodo ogrozile, podpora se mu je po pritisku Zahoda okrepila. Ferfila ne pričakuje, da bi v nekaj letih Putin padel.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24