Revija Reporter
Svet

Zloglasnemu pedofilskemu duhovniku po priznanju novih zločinov zvišali kazen

STA

31. avg. 2017 11:48 Osveženo: 11:49 / 31. 8. 2017

Deli na:

Najbolj zloglasnemu avstralskemu pedofilskemu duhovniku Geraldu Ridsdalu, ki je za svoje zločine v zaporu že odsedel 23 let, so danes kazen zvišali za 11 let.

Risdale je priznal krivdo za 23 novih kaznivih dejanj spolnega nasilja nad mladoletnimi osebami, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na lokalne medije.

Med 23 novimi kaznivimi dejanji 83-letnega Ridsdala, ki je zaradi zlorab otrok v zaporu od leta 1994, je posilstvo in spolni napad na komaj šestletnega otroka.

Skupno število njegovih žrtev med letoma 1961 in 1988, ko je bil duhovnik, se je tako povzpelo na 65, skupno število obsodb pa na 161. Med žrtvami je bilo 60 dečkov in pet deklic. Sam je sodišču v Viktoriji priznal, da je zlorabil na stotine otrok.

Cerkev mu je duhovniški naziv odvzela leta 1993, ko je šel v zapor.

Med sojenjem so razkrili, da je otroke zlorabljal v cerkvenih spovednicah in celo na oltarju, žrtvam pa je govoril, da je njegovo početje "Božje delo", in jim grozil, da ga ne bi prijavile.

Zlorabe so se nadaljevale leta, ker je avstralska Cerkev zoper obtožbe ukrepala tako, da je Ridsdala zgolj premeščala iz ene župnije v drugo.

Ridsdale je med sojenjem krivil Cerkev, ker ni preprečila zlorab, čeprav naj bi za njegovo težavo vedela še pred njegovim posvečenjem.

Cerkev Ridsdala tudi nikoli ni prijavila policiji. Na prvo sojenje je prišel celo v spremstvu duhovnika Georgea Pella, ki je zdaj kardinal v Vatikanu in je tudi sam obtožen spolnih zlorab. Pell sicer ostro zavrača obtožbe.

Ridsdale sedaj služi skupaj skoraj 33-letno zaporno kazen. Glede na prejšnje obsodbe bi bil lahko pogojno izpuščen naslednje leto, vendar se je po novih obsodbah ta datum zdaj premaknil na leto 2022, ko bo star 88 let.