mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janša ne bo odrešil Slovenije, lahko pa pripomore, da bomo letos padli za »zgolj« šest, in ne za 16 odstotkov

Deli na:
Janša ne bo odrešil Slovenije, lahko pa pripomore, da bomo letos padli za »zgolj« šest, in ne za 16 odstotkov

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Sedanji premier ne bo odrešil Slovenije, lahko pa z racionalnimi odločitvami skupaj s svojimi ministri pripomore, da bomo letos padli za »zgolj« šest, in ne za 16 odstotkov.

Premier Janez Janša je ob sprejemanju tri milijarde evrov vrednega interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, dejal, da gre šele za prvi del nadaljevanke.

Temu naj bi v kratkem sledil še drug »korona zakon« z novim svežnjem ukrepov predvsem za pomoč gospodarstvu za novi zagon po koncu epidemije.

Virus, katerega posledica bo očitno bolj ali manj huda svetovna gospodarska recesija, nas je zajel v času več let trajajoče gospodarske rasti. Banke imamo zdrave, po zadnji gospodarski krizi se je gospodarstvo močno prečistilo, iz nje so prišla podjetja z višjo dodano vrednostjo in večjo konkurenčnostjo na svetovnih trgih.

A ne glede na opisano bomo za reševanje položaja potrebovali še več milijard evrov. Če bo Evropska unija nastopala finančno usklajeno, se nam obeta zadolževanje pod bolj ugodnimi pogoji, kot bi ga imela vsaka posamična država, kar je dobra novica.

Slaba novica pa je, da je zelo negotovo, kakšna prihodnost nas čaka. Kako globoko bodo padla svetovna gospodarstva. Ameriška investicijska banka Morgan Stanley je v napovedi prejšnji teden ocenila, da bodo ZDA imele kar 38-odstotni padec BDP v drugem letošnjem četrtletju, medtem ko je ocena za celotno letošnje leto nekoliko manj črna.

Gospodarski padec v ZDA naj bi bil 5,5-odstoten. A to bi bil še vedno največji padec vse od leta 1946. Če bi bile te napovedi vsaj približno natančne in bi jih preslikali na svetovno raven, bi imeli velik gospodarski šok, a po njem spet hiter odboj nazaj proti predkrizni ravni.

Vlada ima v sedanji situaciji gašenja velikega požara nehvaležno vlogo. 

Prejšnji teden smo dobili tudi oceno gospodarskih gibanj za Slovenijo. Banka Slovenije nam upoštevaje ukrepe zaradi epidemije napoveduje za letos padec od šest do 16 odstotkov. Odvisno od ukrepov za zajezitev širjenja virusa in ukrepov za pomoč gospodarstvu. Dlje časa, kot bodo trajali prvi, težje bo gospodarstvo spet postaviti na noge. In več denarja bo potrebnega.

Vlada ima v sedanji situaciji gašenja velikega požara nehvaležno vlogo. Gospodarska zbornica Slovenije je sicer sprejem prvega paketa interventne zakonodaje pozdravila, češ da gre za rešilni obroč, pri čemer pa obžaluje, da nekaterih predlogov gospodarstva vlada ni upoštevala. Od premierja pričakujejo, da bo to storil pri bližnjem novem zakonodajnem paketu.

Sedanji premier seveda ne bo odrešil Slovenije, kot verujejo njegovi malikovalci, lahko pa z racionalnimi odločitvami skupaj s svojimi ministri pripomore, da bomo letos padli za »zgolj« šest, in ne za 16 odstotkov.