dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Menjava Marte Kos z Milanom Brglezom – dobro premišljena igra Goloba in zaveznikov?

Deli na:
Menjava Marte Kos z Milanom Brglezom – dobro premišljena igra Goloba in zaveznikov?

Foto: Primož Lavre

Je mogoče, da gre v zadevi kandidatka Gibanja Svoboda za dobro premišljeno igro šefov koalicije? Njen končni izid je bila zamenjava Marte Kos z Milanom Brglezom.

Nataši Pirc Musar se že zastavljajo vprašanja, ali so bo umaknila tudi ona. Ni se ustrašila, ampak ugotavlja, da želijo imeti etablirane stranke nadzor nad vsemi pomembnimi funkcijami. Kar je le malo spremenjena teza nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki je spravila ob živce Kosovo.

A Kučana to ne moti, podpira tudi Brgleza, ne bi mu bila všeč le koncentracija oblasti v rokah ene stranke. Vse, kar se bo zdaj predvsem v medijih dogajalo s Pirc Musarjevo in njenimi družinskimi posli, bodo po njenem udarci nekakšne globoke države pod pasom. 

Zaradi konflikta s predsednikom in ustanoviteljem SMC Mirom Cerarjem bi Milan Brglez po volitvah 2018 prestopil k poslancem Levice, a ga tam niso hoteli.

Odstop Marte Kos torej ni odločil predsedniških volitev – v smislu, da gresta v drugi krog Nataša Pirc Musar in Anže Logar – temveč omogoča nastop nekoga tretjega. Z evropskim poslancem SD Milanom Brglezom, nekdanjim predsednikom državnega zbora, se karte na levici mešajo na novo. Položaj Nataše Pirc Musar, vidimo, ni neranljiv, četudi uživa 30-odstotno podporo.

Foto: Bobo - Bo karte premešal Brglez?

Brglez se pred petimi leti kot poslanec SMC »ziheraško« ni odločil za predsedniško kandidaturo (češ da se Boruta Pahorja na poti do drugega mandata ne da premagati), velja za politika poudarjeno levega profila. Njegov nastop je poudarjeno intelektualističen in za okus navadnih volivcev premalo ljudski. Konec mandata 2014–2018 se je sicer bolj previdno zavzemal za priznanje Palestine, pred tem pa je ostro nasprotoval vladnemu zakona o tujcih. Zaradi konflikta s predsednikom in ustanoviteljem SMC Mirom Cerarjem (izključili so ga iz stranke) bi po volitvah 2018 prestopil k poslancem Levice, a ga tam niso hoteli.