kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Menjava Marte Kos z Milanom Brglezom – dobro premišljena igra Goloba in zaveznikov?

Deli na:
Menjava Marte Kos z Milanom Brglezom – dobro premišljena igra Goloba in zaveznikov?

Foto: Primož Lavre

Je mogoče, da gre v zadevi kandidatka Gibanja Svoboda za dobro premišljeno igro šefov koalicije? Njen končni izid je bila zamenjava Marte Kos z Milanom Brglezom.

Nataši Pirc Musar se že zastavljajo vprašanja, ali so bo umaknila tudi ona. Ni se ustrašila, ampak ugotavlja, da želijo imeti etablirane stranke nadzor nad vsemi pomembnimi funkcijami. Kar je le malo spremenjena teza nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki je spravila ob živce Kosovo.

A Kučana to ne moti, podpira tudi Brgleza, ne bi mu bila všeč le koncentracija oblasti v rokah ene stranke. Vse, kar se bo zdaj predvsem v medijih dogajalo s Pirc Musarjevo in njenimi družinskimi posli, bodo po njenem udarci nekakšne globoke države pod pasom. 

Zaradi konflikta s predsednikom in ustanoviteljem SMC Mirom Cerarjem bi Milan Brglez po volitvah 2018 prestopil k poslancem Levice, a ga tam niso hoteli.

Odstop Marte Kos torej ni odločil predsedniških volitev – v smislu, da gresta v drugi krog Nataša Pirc Musar in Anže Logar – temveč omogoča nastop nekoga tretjega. Z evropskim poslancem SD Milanom Brglezom, nekdanjim predsednikom državnega zbora, se karte na levici mešajo na novo. Položaj Nataše Pirc Musar, vidimo, ni neranljiv, četudi uživa 30-odstotno podporo.

Foto: Bobo - Bo karte premešal Brglez?

Brglez se pred petimi leti kot poslanec SMC »ziheraško« ni odločil za predsedniško kandidaturo (češ da se Boruta Pahorja na poti do drugega mandata ne da premagati), velja za politika poudarjeno levega profila. Njegov nastop je poudarjeno intelektualističen in za okus navadnih volivcev premalo ljudski. Konec mandata 2014–2018 se je sicer bolj previdno zavzemal za priznanje Palestine, pred tem pa je ostro nasprotoval vladnemu zakona o tujcih. Zaradi konflikta s predsednikom in ustanoviteljem SMC Mirom Cerarjem (izključili so ga iz stranke) bi po volitvah 2018 prestopil k poslancem Levice, a ga tam niso hoteli.