thomas mathew crooks Svet24.si

Kaj je znanega o strelcu na predsedniškega ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

900234_plenkovic_andrej Necenzurirano

Gospodarji Hrvaške v Sloveniji delajo to, kar ...

nika kovac pl Reporter.si

Zaplankana Slovenija: lobistično ozadje - zakaj ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Ne boste verjeli, kje smo ujeli mamo Luke Dončića Njena.si

Mirjam Poterbin z mladostno energijo v petdeseta

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Kolumnisti

Marta Kos in Nataša Pirc Musar se imata za moralni kompas - Pahor je še pred prisego razglasil, da je brez njega

Deli na:
Marta Kos in Nataša Pirc Musar se imata za moralni kompas - Pahor je še pred prisego razglasil, da je brez njega

Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je imel prejšnji petek svoj zadnji govor na osrednji državni proslavi. Uporabil je tudi Šalamunov legendarni navedek o Slovencih kot prehlajenem predmetu zgodovine. Ne prvič. Da nismo prehlajeni, je povedal že pred petimi leti na Destrniku. Zakaj pa ne, saj je po njegovi smrti prevzel častno pokroviteljstvo Centra za poezijo Tomaž Šalamonu v središču prestolnice.

Pahorjevo predsednikovanje gre počasi v zgodovino. Ušesa in predvsem oči so obračajo v pretendente oziroma bolje pretendentke. Se mar poklic predsednika republike feminizira? Je s tem kaj narobe? Kakorkoli, obstaja velika verjetnost, da bomo dobili prvo predsednico.

Z prvo predsednico države gotovo ne bomo zgodovinski zamudniki. Upajmo, da se z njo ne bo zgodilo to, kar se navadno z ženskami v politiki: če so ženstvene so nekompetentne, če uprizarjajo moškost, so možače.

Predsednica bo tudi naša vrhovna poveljnica. Prav bi bilo, da kandidatke povedo, kako se bomo kaj udeleževali največjega spopada v Evropi po drugi svetovni vojni. Zaenkrat smo lahko slišali le mnogo o tem, kako borbeno bosta povzdigovali glas Marta Kos in Nataša Pirc Musar v notranji politiki. Zoper vse, kar ni prav in kar ljudi moti. Kaj to je, ob njunem vrednotnem oziroma ideološkem obzorju ni težko napovedati.

Zaenkrat smo lahko slišali le mnogo o tem, kako borbeno bosta povzdigovali glas Marta Kos in Nataša Pirc Musar v notranji politiki.

Obe se imata za moralni kompas. Vse kaj drugega bosta z njim počeli kot zdajšnji predsednik, ki je še pred prisego razglasil, da je brez njega.

Na levi so skušali predsednika Pahorja vztrajno zvleči v konflikt z Janezom Janšo. V t. i. Koaliciji ustavnega loka z Janšo niso in niso znali opraviti. Nazadnje je šlo z Robertom Golobom, a je mandat oddelal do konca. Poskušali so vse, da bi ustavili Janševe morda celo več kot kontroverzne politike (nekaj tega je uspelo evropskim institucijam), potem pa naj – v tem se je res razgalila njihova nemoč – bi z njim opravila kar »moralna avtoriteta«, človek z »mehko« ceremonialno funkcijo, ki se mora držati zunaj strankarskih spopadov.

Golobova vlada se pripravlja na jesen, takrat bomo Slovenci vnovič »prehlajeni predmet zgodovine«. Raje kot na ukrepe za obvladovanju nalezljive bolezni covid-19 se zanaša na zaupanje, kot radi pravijo v novi posvetovalni skupini za kovid. Naj vsak prehlajeni Slovenec sam presodi, kako si predstavlja odgovornost za lastno in tuje zdravje. Spontano, sproščeno, odprto, empatično in nekonvencionalno, mogoče tudi manj dolgočasno ... In ostane zdrav!