Vibracija, duhovnost Dobra karma

Testirajte svojo vibracijo s pomočjo teh štirih ...

Lara Kadis (1) Svet24.si

Ta privlačna pevka je v resnici Slovenka

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

pravna fakulteta Svet24.si

Zakaj je študijska literatura na pravni fakulteti...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Slovenija

ZZR: Je v Sloveniji poziv na usmrtitev političnih nasprotnikov ustavna pravica?

Deli na:
ZZR: Je v Sloveniji poziv na usmrtitev političnih nasprotnikov ustavna pravica?

Ludvik Tomšič je na shodu »proti koaliciji sovraštva« v centru Ljubljane vpil »Ubi Janšo!« Ko smo mu ob srečanju v Brežicah omenili ovadbo zoper njega, je dejal, da ga »boli k…«. - Foto: Primož Lavre

V Zboru za republiko (ZZR) so zgroženi, ker je državno tožilstvo tako lahkotno zavrglo ovadbo zaradi plakatov in napisov »Smrt janšizmu« ter pozivov Ludvika Tomšiča »Ubi Janšo«.

Kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti se po 297. členu KZ-1 preganja po uradni dolžnost, opozarjajo v ZZR. »Nerazumljivo in v nasprotju z veljavnim Kazenskim zakonikom državno tožilstvo ni sprožilo kazenskega postopka.«

V tem primeru je pred ustavno pravico do enakopravnosti dana prednost svobodi takšnega izražanja, ugotavljajo v Zboru za republiko in se ob taki odločitvi tožilstva sprašujejo: »Ali torej v naši državi kot ustavna pravica velja poziv na usmrtitev političnih nasprotnikov, torej poziv h kaznivemu dejanju umora?!«

Objavljamo odprto pismo, ki so ga v Zboru za republiko poslali višji državni tožilki dr. Katarini Bergant in višjemu državnemu tožilcu g. Darku Simoniču:

Zbor za republiko je zgrožen, da je slovensko državno tožilstvo tako lahkotno zavrglo ovadbo zaradi plakatov in napisov »Smrt janšizmu« ter pozivov Ludvika Tomšiča »Ubi Janšo«.


Medtem ko je za kaznivo dejanje grožnje po 135. členu KZ-1 potreben predlog oškodovanca, ki še ni bil podan, pa se kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu KZ-1 preganja po uradni dolžnosti. Nerazumljivo in v nasprotju z veljavnim Kazenskim zakonikom državno tožilstvo ni sprožilo kazenskega postopka. Neutemeljeno se sklicuje na sodno prakso in strokovno literaturo. Takšna odločitev tožilca tudi ne izhaja iz sodbe Vrhovnega sodišča I Ips 65803/2012 z dne 4. 7. 2019, katero posredno omenja.

Zgroženi smo, da je v tem primeru pred ustavno pravico do enakopravnosti iz 14. člena Ustave dana prednost svobodi takšnega izražanja po 39. členu Ustave. Ali torej v naši državi kot ustavna pravica velja poziv na usmrtitev političnih nasprotnikov, torej poziv h kaznivemu dejanju umora?! Če pristanemo na takšno sprevrženo interpretacijo Kazenskega zakonika, ni več pravne države in potem lahko sledi le se kaos in bratomorna vojna. Takšnega stanja pa si v samostojni demokratični Sloveniji ne želimo.

Prepričani smo, da mora državno tožilstvo pri oceni svobode izražanja postaviti pravno ločnico, kdaj izražanje preide v kaznivo dejanje. Ta zgornja premisa pa je vsekakor podana takrat, ko gre za poziv na storitev kaznivega dejanja umora po 116. členu KZ-1 z zagroženo kaznijo najmanj petnajstih let zapora.

France Cukjati,
predsednik

loading...
Loading...