Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Protest Rešimo Slovenijo je dokaz, da desnica z Janšo na čelu nima prihodnosti. Derejo se v tri dni, dejansko pa pojma nimajo, kaj se dogaja okoli njih!

Deli na:
Protest Rešimo Slovenijo je dokaz, da desnica z Janšo na čelu nima prihodnosti. Derejo se v tri dni, dejansko pa pojma nimajo, kaj se dogaja okoli njih!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Na desnici nenehno lovijo lastni rep in uporabljajo metode ulice, zaradi katerih so sami padli. Drugim očitajo svinjarije in pomanjkanje legitimnosti, a je tudi sami nimajo, saj protestirajo proti tistemu, kar so pred tem sami počeli – in zaradi tega tudi opleli!

Denimo protestirajo proti aferam Šarčeve vlade, ki jih močno označuje politično kadrovanje, hkrati pa se je organizator protesta Marjan Podobnik (SLS) leta 2000 proslavil z razvpitim političnim kadrovanjem, ko je postal predsednik uprave državnega Telekoma. In ta Podobnik misli, da ima danes potrebno legitimnost za reševanje Slovenije? Halo?! Potem se na desnici še čudijo, jokajo in stokajo, zakaj se javnost bolj množično ne odziva na njihove pobude. S starim političnim obrazom Podobnikom iz Telekoma naša desnica nima nobenih šans!

Da o drugemu organizatorju protesta iz SLS-a Francu Kanglerju ne izgubljamo besed. Gre za politika, ki ga je v Mariboru odnesla politično motivirana vstaja »rumenih jopičev«, danes pa se poslužuje enakih metod ulice, proti katerim je sam protestiral. Kangler je še eden od starih političnih obrazov naše desnice, ki je skupaj z Milanom Kučanom enkrat že »reševal Slovenijo« pred zloglasnimi tujci v znameniti pivovarski vojni, ko je decembra 2001 skupaj s 56 poslanci v imenu »nacionalnega interesa« vlado pozval, naj Pivovarne Union ne proda Belgijcem.

Vsi vemo, kako neslavno se je končala zgodba ekonomskega nacionalizma z »nacionalnim interesom«: Šrotovo prezadolženo lastniško omrežje okoli Pivovarne Laško in številni drugi »nacionalni šampioni« so z nastopom krize leta 2009 neslavno propadli. In ta stari politični obraz Kangler naj bi znova reševal Slovenijo?

Namesto reševanja Slovenije naj začne SLS prvo reševati sebe in se zgleduje po sorodni ljudski stranki v sosednji Avstriji, kjer je novi politični obraz Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz znova prepričljivo zmagal na nedavnih predčasnih volitvah. S takšnimi starimi in kontaminiranimi političnimi obrazi iz SLS je naša desnica vnaprej obsojena na neuspeh!

Enako velja za stari politični obraz Janeza Janšo, ki se s svojo SDS lepi na protest SLS, medtem ko je v obdobju vseslovenskih vstaj v letih 2012–2013 nabijal proti takratnim protestom, da gre za zombije, leve fašiste, ki da izvajajo državni udar proti legitimno izvoljeni oblasti in kaj še da ne. Ker lani Janši kljub zmagi njegove SDS na volitvah ni uspelo sestaviti vlade in tako rešiti Slovenije, saj je raje sedel na rokah in čakal od boga blagoslov, se zdaj loteva rušenja vlade s pomočjo ulice, kar je sam najbolj obsojal in njega samega spravilo z oblasti.

Namesto reševanja Slovenije naj začne SLS prvo reševati sebe in se zgleduje po sorodni ljudski stranki v sosednji Avstriji, kjer je novi politični obraz Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz znova prepričljivo zmagal na nedavnih predčasnih volitvah. S takšnimi starimi in kontaminiranimi političnimi obrazi iz SLS je naša desnica vnaprej obsojena na neuspeh!

Pri tem je najhuje, da Janša vedno znova pada na stare politične trike in danes podobno protestira kot sindikalist Dušan Semolič in takrat novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk novembra 2007, ko sta v času najnižje brezposelnosti korakala proti takratni Janševi vladi pod geslom »Siti smo vsega, samo kruha ne«.

Danes Janša posnema Semoliča in Türka, ko v razmerah podobno nizke brezposelnosti kot jeseni 2007 poziva k reševanju Slovenije. Pred kom? Pred rekordno nizko brezposelnostjo, ki je glavni garant ekonomske in socialne stabilnosti vsake države?! No, danes za našo desnico očitno velja geslo: »Siti smo vseh, samo Janše ne!«

Protest Rešimo Slovenijo bi moral biti na prvem mestu uperjen proti pogubnim predlogom Meščeve Levice, ki jih Šarčeva vlada sprejema kot po tekočem traku – od zvišanja minimalne plače do aktualnega predloga ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob vseh pogubnih predlogih Šarčeve vlade, nastalimi pod diktatom Meščeve Levice, se je Janševa SDS doslej delala neumno. Vseskozi vreščijo proti socializmu, a so sami podobni socialisti.

Tako Janševa SDS ni glasovala proti dvigu minimalne plače, temveč so se njeni poslanci vzdržali glasovanja, čeprav so v Janševih medijih pred tem zlivali gnojnico po minimalni plači. Še več, v SDS so po vzoru Meščevega dviga minimalne plače zdaj še sami predlagali dvig minimalne (invalidske) pokojnine. Ni čudno, da je Meščeva Levica takoj podprla predlog Janševe SDS. Pa naj še kdo reče, da tudi v Janševi stranki nimajo kopico idej iz arzenala socializma, proti kateremu se baje tako borijo!?

V SDS se prav tako delajo neumne glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj se s tem očitno strinjajo. Predsednica Odbora za zdravje pri strokovnem svetu SDS je namreč že septembra 2016 predlagala, »da postane sedanje prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje obvezno«. Potem pa se vsi čudijo, zakaj v Sloveniji nimamo prave desne opozicije in zakaj imamo v resnici desnico, ki ne nasprotuje ključnim predlogom Meščeve skrajne levice? V Nemčiji je gospodarski minister Peter Altmaier pred dnevi pozval k protikriznemu nižanju davkov na dobiček podjetij in socialnih prispevkov, pri naši desnici pa združeno pljuvajo po Merklovi, namesto da bi si Nemčijo vzeli za zgled.

Protest Rešimo Slovenijo bi moral biti usmerjen tudi proti političnemu in ekonomskemu nacionalistu Donaldu Trumpu, idolu slovenske desnice, ki bo s trgovinsko vojno EU in Slovenijo spravil na kolena, saj se zaradi Trumpove trgovinske vojne ohlaja globalna gospodarska rast in zlasti gospodarstvo v Nemčiji, ki je najpomembnejši izvozni trg Slovenije. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo slovenski izvozniki začeli odpuščati zaradi Trumpove trgovinske vojne.

A briga za vse to Janšo, Kanglerja in Podobnika – Trump je po njihovo baje veliko naredil za »nacionalni interes« ZDA, pa kaj, če dela vseskozi proti interesom EU in Slovenije. Trump je za svojega največjega sovražnika razglasil EU, od katere je usodno odvisno izvozno gospodarstvo Slovenije. Samo da Janša podpira lažnega Libertarca, v resnici desničarskega skrajneža Tomaža Štiha iz propadle Virantove Državljanske liste, ki se navdušuje nad protekcionistom Trumpom in hard brexitom ter zahteva celo sloexit, izstop naše države iz prostotrgovinskega območja EU in evroobmočja, kar je enako ekonomskemu samomoru Slovenije?!

Desnemu skrajnežu Štihu je »Blut und Boden« ideologija že tako skisala možgane, da se kot ekonomski migrant na delu v Veliki Britaniji navdušuje nad brexitom, ki je v prvi vrsti uperjen proti migrantom, kot je on sam. Ni čudno, da ob takšnih starih desnih političnih obrazih, ki znova jahajo na pogubnem ekonomskem nacionalizmu, naša desnica tone vse nižje in nižje!