Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Dokler bo Janez Janša vodja desnice, je levici oblast zagotovljena. In pika!

Deli na:
Dokler bo Janez Janša vodja desnice, je levici oblast zagotovljena. In pika!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Janša vse bolj bluzi o rekonstrukciji vlade in se že vidi na premierskem stolčku, čeprav ga podpira vedno manj volivcev in je eden najbolj osovraženih politikov. Janše to seveda nič ne gane, saj živi v svojem čunga-lunga svetu. Domišlja si, da je Šarčeva vlada mrtva na kratek rok in že napoveduje, kako bomo imeli boljše življenje, ko bo on prevzel oblast.

Tako je nedavno na 9. Krekovem večeru v spomin na Ivana Omana – vizija za prihodnost Slovenije predstavil pet temeljnih korakov, ki jih mora narediti Slovenija, da bomo živeli bolje. V Janševem programu »petih korakov«, s katerimi namerava ob prevzemu oblasti izboljšati življenje Slovenkam in Slovencem, ni ne duha ne sluha o kakšnih reformah, nižjih davkih, vitkejši državi, kar je tradicionalna značilnost desnih vlad. Človek se naravnost zgrozi, kakšno degradacijo sta v zadnjih letih doživela Janša in njegova SDS. 

Janša je na 9. Krekovem večeru v spomin na letos preminulega Ivana Omana takole orisal program petih temeljnih korakov, da bomo živeli bolje: »Odprava cenzure, zajezitev finančnih in gospodarskih monopolov, odprava imunitete za prvorazredne, ukiniti privilegije za samooklicano elito in prepovedati totalitarne rituale« (Nova24tv.si, 18. 11. 2019). No, ob teh Janševih besedah se Oman zagotovo obrača v grobu. 

Spomnimo, da je ravno Oman maja 2015 v pogovoru za STA o razmerah v slovenski politiki dejal, da nizka volilna udeležba kaže, da ljudje čakajo na alternativo. Oman te alternative ni videl ne v demokratičnem socializmu in tudi ne v prvaku SDS Janši, za katerega je več kot jasno povedal: »Dokler bomo imeli voditelja t. i. desnice, kot je zdaj, je levici zmaga zagotovljena« (STA, 8. 5. 2015). Ponovimo Omanove besede za vse tiste Janševe vernike na desnici, ki v prvaku SDS še vedno vidijo velikega odrešitelja: dokler je Janša vodja desnice, je levici zagotovljena oblast!

Človek je lahko ob Janševem govoru na 9. Krekovem večeru šokiran, kako porazne so danes razmere na naši desnici. Eno samo veliko sprenevedanje, hinavščina, brezidejnost in prepričevanje prepričanih brez kančka samokritike. Na omenjenem večeru je neposredno ob Janši sedel Lojze Peterle, ki je nostalgično obujal Demosove čase, kako so bile razmere pred 30 leti v Sloveniji baje jasne, danes pa zanj te jasnosti ni. A res? Očitno je Peterle izgubil zgodovinski spomin, da ga je z mesta predsednika Demosove vlade pomagal zrušiti prav Janša, ki je podprl konstruktivno nezaupnico proti Peterletu in kot minister tudi sodeloval v prvih dveh Drnovškovih vladah.

Janša s svojim medijskim in tviteraškim omrežjem vodi stalni mobing proti meni in Reporterju: osebno ali prek svojih medijskih in tviteraških lakajev silovito napada mene ali druge avtorje Reporterja, poziva k nekupovanju revije in dela vse, da bi Reporter uničil, ker si drznemo kritično pisati tudi o Janši in SDS. 

Ko Peterle sedi z ramo ob rami z Janšo, očitno vedno dobi en velik cmok samocenzure v grlu in Janši ne pove v obraz, kar sicer rad pove, ko Janše ni zraven. Še avgusta letos je govoril, da je Janša obrnil ploščo, ko mu SDSS ni uspelo vključiti v rdečo internacionalo. Potem je postal s članstvom v Evropski ljudski stranki formalno krščanski demokrat. In začel izvajati veliko čistko na desnici, ki jo brutalno izvaja še danes. Vse v imenu Janševega ideala 50 plus, od katerega je Janša dejansko vedno bolj oddaljen, razen če plus zamenjamo z minusom. O tem jasno priča tudi dolgoletni trend v javnomnenjskih anketah, kjer postavljajo tudi vprašanje »katere stranke zanesljivo ne bi volili«. Pred desetimi leti je SDS absolutno zavračalo 25 odstotkov volivcev, danes pa je takih kar 69 odstotkov. To je Janševih 69 minus, ne 50 plus!  

Zato Janša lani kljub zmagi na volitvah ni mogel sestaviti vlade, saj je vedno več tistih, ki ga ne podpirajo, kot je tistih, ki ga podpirajo. Absolutna večina volivcev Janšo zavrača, ker zdaj vedo, koliko je ura in jih ne more vreči na finto s svojo poceni demagogijo, ki jo je znova obešal na veliki zvon na 9. Krekovih dnevih. Na prvo mesto je namreč postavil odpravo cenzure, ki jo simbolizirajo ravno on sam in njegovi piškotarski strankarski mediji Nova24Tv, Demokracija in spletni portal Politikis.

V Janševem strankarsko medijskem kartelu obstaja samo ena zveličavna resnica, da je Janša edini od boga dani vodja slovenske desnice in da je vse, kar reče, enako božji besedi. Za večno. In pika! Kdor misli drugače, je deležen silovitih napadov s strani Janše osebno in preko njegovih piškotarskih strankarskih medijev. Janša s svojim medijskim in tviteraškim omrežjem vodi stalni mobing proti meni in Reporterju: osebno ali prek svojih medijskih in tviteraških lakajev silovito napada mene ali druge avtorje Reporterja, poziva k nekupovanju revije in dela vse, da bi Reporter uničil, ker si drznemo kritično pisati tudi o Janši in SDS. 

Janša v svojem programu »petih korakov« napoveduje »zajezitev finančnih in gospodarskih monopolov«. Pri tem ni povedal, katere finančne in gospodarske monopole ima v mislih? Morda banke, ki so po krizi skorajda v celoti privatizirane!? Ali pa Telekom, ki ga v času prve vlade ni hotel prodati, čeprav je imel idealno priložnost? Janša v programu »petih korakov« zahteva tudi odpravo imunitete za prvorazredne in prepoved ritualov, ki spominjajo na totalitarne čase.

S svojim ravnanjem vsak dan počne ravno nasprotno in se zavzema za posebne privilegije zase: za medijsko in drugo nedotakljivost pred vsakršno kritiko, sicer s svojo SDS, piškotarskimi strankarskimi mediji in tviteraškimi podporniki izvaja pogrome, ki spominjajo na jugokomuniste in čase pred padcem berlinskega zidu. Kot zadnjo točko postavlja prepoved totalitarnih ritualov, z ohranjanjem kulta osebnosti Janeza Janše, ki ga goji njegova SDS in njegovi piškotarski strankarski mediji, pa nas vrača v duh časov pred padcem berlinskega zidu.

Za Janšo bi bilo zato bolje, če bi predlagal ukinitev samega sebe in se umaknil iz politike, saj se po njegovem programu »petih korakov« on sam in njegov strankarsko-medijski kartel uvrščajo med velike probleme Slovenije.