rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Politična liga bedakov

Deli na:
Politična liga bedakov

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Prejšnji teden se je v nogometu vrnila liga prvakov, slovenski politiki pa so odprli prvi krog predvolilnih soočenj, ki spominjajo na politično ligo bedakov. Prvi krog te lige bedakov smo lahko gledali v soočenju v Tarči prejšnji četrtek.

Kakšen dolgčas, kakšna žalost! Politiki, ki nas snubijo, so namreč neskončno dolgočasni in nas s svojimi puhlicami imajo za totalne bedake. In ne samo to. Primer trenutne politične supernove, Marjana Šarca, kaže, da je za vodstvo v anketah pomembno, da nimaš programa! Potem prideš na televizijo in se hinavsko režiš in sprenevedaš, ko vse žejne pelješ čez vodo. Tudi s traktorjem, če je treba.

Da je odsotnost programa prednost, saj te k ničemur ne zavezuje, je pred Šarcem pokazal že Cerar, ki ni izpolnil edine predvolilne obljube svoje stranke – zdravstvene reforme. Na oblast je prišel, ker je kot vstajnik rušil reforme prejšnjih vlad, danes pa se na vsa usta hvali, da je on zaslužen za pozitivne posledice reform, ki jim je kot vstajnik nasprotoval.

Ob vsej dolgočasnosti politike pod Cerarjem je najhuje, da ga »novi« obraz Šarec celo neposredno posnema. Tako se je v četrtkovi Tarči povsem priličil Cerarju, poleg katerega je bil postavljen v studiu. Po Cerarjevem zgledu Šarec že od lanske predsedniške kampanje populistično reciklira leve in desne puhlice, na konkretna vprašanja o programu pa se izmika, češ da ne sme prehitro razkriti kart. Seveda ne – ker bi ga potem takoj razkrinkali!

Tako se je Šarec v oddaji podobno kot Cerar izmikal neposrednim odgovorom in po cerarjevsko modroval, da ne smemo v novo krizo vstopiti z nenapolnjenimi kaščami. Vendar se sam Šarec s svojim županovanjem, s katerim se rad pohvali, nikakor ne more ponašati z oznako dobrega gospodarja.

Na spletni strani občine Kamnik je objavljen občinski proračun za leti 2016 in 2017, v katerih lahko vidimo, da Šarčeva kamniška »kašča« na višku gospodarske rasti pušča z vseh strani! Namesto da bi v časih debelih krav varčeval za slabe čase, je pridelal kvečjemu minus, zato lahko od Šarca pričakujemo še bolj prazno kaščo na državni ravni.

Foto: TV Slovenija

Ob Cerarju in Šarcu smo razpadali od dolgočasja, zaradi Židana pa bi se lahko vrgli pod prvi kombajn. Tip je v Tarči ponovno potrdil, da bi se njegova SD morala preimenovati v Slovensko hinavsko stranko. Židan je priljubljen po anketah tudi zato, ker zase čistunsko trdi, da ni za nič odgovoren, čeprav je bil v vseh vladah, razen v drugi Janševi. Židan vedno sedi na dveh stolih hkrati – v poziciji in hkrati v opoziciji, vlada in ni hkrati nikoli za nič odgovoren.

Koalicija zanj deluje zgolj še na papirju, vendar bo v njej kljub temu vztrajal. Tudi na očitke, da so iz SD prejšnji teden s sindikati protestirali proti lastni vladi, je odgovoril, češ da so v njegovi stranki zbrali pogum in povedali svoje mnenje. Da bo mera polna, je Židan takšno sedenje na dveh stolih označil za znak največje transparentnosti!? SD je po Židanu proti varčevanju v letih debelih krav, češ da je neumno strašiti, da bo čez dve leti vse narobe in zato v času rasti dodatno zategniti pas.

Spomnimo, da so bili v največji krizi v taisti SD prav tako proti varčevanju, vendar z razlago, ko je kriza, se ne varčuje, temveč troši. Takrat so trdili ravno nasprotno kot danes, da je treba varčevati v letih debelih krav. Očitno za Židanovo SD nikoli ni treba varčevati, ampak le opletati neumnosti z jezikom!

Za razsipanje v slabih in dobrih časih skrbi eden najbolj bednih slovenskih politikov, vodja skrajnje Levice in princ fake news Luka Mesec. V Tarči smo videli vso neprepričljivost njegovega nastopa: v politiki si je pridelal že prve gube, vendar še vedno bere s plonk listka, deluje kot totalni politični hlod in se lažno hvali, da je blokiral prodajo Telekoma?!

A s peščico glasov, ki jih ima njegova stranka? No, najbolj ostudno je, da ekipa Tarče nastopa kot medijska propaganda za Mesca, zato ni bilo zanj niti enega neprijetnega vprašanja, saj je oddaja delovala kot neokusna reklama za stavko v javnem sektorju, za katero je med drugim tudi Meščeva stranka.

Glede na videno lahko pričakujemo, da se nam v nasprotju s trditvami nekaterih, ki napovedujejo mesarsko klanje v predvolilni kampanji, obeta najbolj dolgočasen predvolilni boj doslej.

Anže Logar iz SDS je po svojem zajedljivem in dolgočasnem nastopu povsem skopiral Janeza Janšo. Napadel je nove obraze in hkrati promoviral idejo etabliranih strank, torej njegove SDS, ki naj bi bile edine zagotovilo dobrih političnih praks. SDS se je najbolj poenačila z novim obrazom, Donaldom Trumpom, v Sloveniji pa se na vse pretege bori proti novim obrazom. Taisti Logar je v oddaji dal potuho Cerarju, da sta ga kot novinca v prvem letu vladanja vozili SD in Desus, na kar je Cerar silovito prikimaval, v zahvalo pa na koncu zavrnil možnost sodelovanja z SDS! Razumi SDS, kdor more!

Da jim je v Desusu dolgotrajno bivanje pri koritu stopilo v glavo, je pokazal Tomaž Gantar. Bil je poln sebe, da bodo tudi na prihajajočih volitvah ponovno prevarali upokojenske volivce, češ da je njihov volilni rezultat vedno boljši od predvolilnih anket. Letos se bo to lahko izkazalo za prazno upanje, saj je ta stranka že prevečkrat peljala starejše volivce žejne čez vodo.

Tudi »novi« stari obraz NSI, Matej Tonin, ni deloval nič kaj sveže, temveč kot suhoparen tehnokrat, ko se je otepal otrobov in zahteval razpravo o prihodnosti. S svojim tehnokratskim in suhoparnim nastopom je močno postavil v dvom prihodnost svoje stranke, ali bo sploh prišla v parlament.

Glede na videno lahko pričakujemo, da se nam v nasprotju s trditvami nekaterih, ki napovedujejo mesarsko klanje v predvolilni kampanji, obeta najbolj dolgočasen predvolilni boj doslej. In posledično še nižja volilna udeležba. To je slabo za demokracijo in dobro za lobije, ki bodo najbolj profitirali od slovenske lige bedakov.