klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Lahko Janša jesenski politični vihar prestavi v poletje? Zanj nikoli ne vemo, kaj in kdaj bo zakuhal

Deli na:
Lahko Janša jesenski politični vihar prestavi v poletje? Zanj nikoli ne vemo, kaj in kdaj bo zakuhal

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Parlament je zaprl vrata, politika gre bolj kot ne na počitnice, predsedovanje Svetu EU sicer poteka polno, a le ne more razburkati poletnega zatišja; niti sporočila iz Bruslja, bolj odločna naj bi bila jeseni … Pač poletje! Mir in bolj kot ne politični dolgčas. Še kolesarjenje ni bilo to, kar je nekoč bilo! Tadej Pogačar je bil pač predober, in tako je bil še Tour manj zanimiv, a tukaj so olimpijske igre!

Vendar je to le navidezni mir. Kadrovska politika! Ta ne miruje. Pri tem vlada deluje s polno močjo. Kadre, nadzornike menjuje po tekočem traku. Zanesljivi kadri so kapital tudi za čas, ko »nismo« na oblasti. Tako delajo oz. upajo vse politične stranke: infiltriranje »naših«. Zmaga tisti, ki je dlje časa na oblasti, ker za sabo pusti več kadrov; čeprav je tudi to relativno, saj je marsikdo ali pa kar večina ljudi, kadrov – pragmatična, če jih že nasprotna oblast ne zamenja, ko pride na vrh, pa se marsikdo prilagodi, da preživi. Državljani pa lahko samo upamo, da bi bila večina strokovna in poštena.

Tudi prisluškovanje nas najbrž ne more pretirano vznemiriti, sploh ne tistih, ki smo še doživljali prejšnjo državo. Pa kaj, smo se šalili, še posebno ko smo odkrili, da nas ena interna telefonska številka na RTV povezuje s policijo: smo pa res pomembni, če nas nadzirajo! In ko sem takoj po prvih demokratičnih volitvah, še pred osamosvojitvijo, lahko proučevala t. i. udbovske arhive, mi je eden od uslužbencev, mislim, da takrat Visa, rekel: vi novinarji vse razkrivate, to je vaše delo, poveste na glas, mi pa čim več prikrivamo in poznamo veliko skrivnosti. Seveda ni vse skupaj tako preprosto in nedolžno, saj so danes informacije sveta vladar in šele potem denar; a kdor misli, da se ne prisluškuje vsevprek, je še kaj več kot samo naiven. Nerodno je seveda, ko se prisluškovalce odkrije.

Doslej so domala vsi na levi mislili, da lahko zmagujejo s protijanša demagogijo, a zagotovo se je velik del volilnega telesa tega naveličal. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je veliko neopredeljenih volivcev in marsikdo si želi sredine.

Še naprej nas opozicija tudi prepričuje, kako neetično je, da SMC in Desus vztrajata v koaliciji oz. glasujeta zanjo. Neetično in skregano s politično higieno je tudi poslance obsojati zaradi njihove pravice, da glasujejo, kakor hočejo. Vsak poslanec ima pravico do lastne volje, stališč in ravnanj. Očitno pa si politične stranke jemljejo čas tudi zase, za lastno utrjevanje.

Desus oz. njegov predsednik Ljubo Jasnič je imel srečo, da se je koalicija odločila preložiti glasovanje o demografskem skladu, saj se je tako izognil morebitni mini na začetku svojega mandata in bo zato imel bolj mirne razmere za urejanje zadev v dokaj razklani stranki. Med vrsticami je bilo razbrati, da se je o tem najbrž dogovoril z J. Janšo. V okviru skakalnega športa se je Jasnič izkazal kot dober in premišljen gospodar.

Kaj je Desus? Kam sodi? Participiral je v domala vsaki vladi. Ko je začel peti v isti rog kot večina levih strank, je padel, izgubil svojo identiteto. Kot smo že večkrat ugotovili, je Desus SD 2 (socialdemokrati 2), poslanci pa svojeglavi. Vprašanje je, ali se bodo sploh lahko izmazali, dvignili s tal. Odvisno bo najbrž tudi od kadrov, ki imajo morebitni ugled na lokalni ravni. Za zdaj za Desus ni videti luči na koncu predora. A počakajmo, kaj bo storil Jasnič. Na prvih sestankih s stranko začenja modro in se nič ne razburja, ker so vsi poslanci na dopustu …


V SMC napovedujejo prenovo! M. Cerar pravi, da stranka pod Z. Počivalškom ni več to, kar je bila. Seveda ni, a tudi po letu 2014, ko je na volitvah dobila 36 poslancev, kmalu ni bila več tisto, kar so volivci mislili, da je, saj ji leta 2018 niso namenili več kot deset poslancev. Na hitro sestavljeni kandidati skupaj z M. Cerarjem niso zmogli oblikovati trdne stranke z jasno usmeritvijo. Stranka brez identitete. Postala je SD 3. Zakaj bi jo volili, če SD že obstaja? Zaradi kakšnega priljubljenega lokalnega kadra, morda.

Ja, kadri! M. Cerar : Z. Počivalšek – tu se srečujeta ideologija in pragmatizem. Miloš Čirič in Sebastjan Jeretič napovedujeta dvig SMC. Kako iz stranke na tleh priti v DZ? Kaj pa lahko storita? Z dobrimi kadri, napovedujeta. Pokazati perspektivo, ustvariti zaupanje med ljudmi … Težko bo. Čeprav povsem brez možnosti niso, saj Igor Zorčič ugotavlja, da na levem političnem polu ni zanimanja za združevanje; seveda ne, saj so vse stranke razen Levice enake, le predsednike imajo vsaka svojega in nobeden se ni pripravljen odpovedati prvemu mestu. Je Zorčič upal, da jih lahko sam poveže in se povzpne na čelo? Dobrih priložnosti in ponudb tako najbrž ni dobil in potreboval bo novo stranko! Čeprav ne vem, kakšno stranko bi Zorčič glede na dosedanjo politično držo lahko ustanovil? Socialdemokrate 5?

Tradicionalne stranke so kadrovsko dokaj zaprte, težko odpirajo vrata novincem; Milan Brglez je imel srečo, da so bile v pravem času evropske volitve. Morda se bodo volivci enkrat tudi naveličali »blefiranja« strank in posameznikov, kaj so in kaj niso, kaj zagovarjajo … Čeprav dvomim, vedno nasedejo/mo.

Doslej so domala vsi na levi mislili, da lahko zmagujejo s protijanševsko demagogijo, a zagotovo se je velik del volilnega telesa tega naveličal. Javnomnenjske raziskave kažejo, da je veliko neopredeljenih volivcev in marsikdo si želi sredine. Leve stranke za zdaj ne kažejo kakšne moči, četudi se povežejo, brez kadrovske prevetritve ne bodo pridobivale. SD že raziskuje: povezava z desnico? Je T. Fajon prava? Niso od muh! Imajo tradicijo, izkušnje, so kot Katoliška cerkev, ki vedno najde izhod oz. rešitev.

Skratka, zatišje pred jesenskim političnim viharjem! Razen če ga J. Janša ne bo prestavil na poletne mesece … Zanj nikoli ne vemo, kaj in kdaj bo zakuhal, s čim bo provociral …