zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Kolumnisti

Dobre vlade ob sedanji konstelaciji sil ne bo

Deli na:
Dobre vlade ob sedanji konstelaciji sil ne bo

V tednu po volitvah so bile že neštetokrat preigrane potencialne koalicije, ki bi lahko sestavljale novo slovensko vlado. Ne glede na to, da je posamična zmagovalka volitev SDS, in to z veliko razliko, pa so dejanske zmagovalke (znova) levosredinske in leve stranke.

Kot desnosredinski stranki sta se v državni zbor uvrstili zgolj SDS in NSi, skupaj imata 32 poslancev od 90. Tisti, ki štejejo Jelinčičevo SNS na desnico, naj se spomnijo, da si je dal na vrtu svoje ljubljanske vile postaviti doprsni kip komunističnega diktatorja Tita, še bolj pa besed, ki jih je Jelinčič izrekel o volivcih nekdanjega skupnega predsedniškega kandidata SDS in SKD Franca Bernika: da so golazen, ki bi jo bilo treba pobiti že leta 1945.

Čeprav se trenutno zdi, da tako ali tako nihče z levega pola ni pripravljen iti v vlado, katero bi vodil Janez Janša oziroma SDS, je pred nami turbulentno obdobje, saj tudi na levi sredini ni malo takšnih, ki Marjana Šarca, neizkušenega predsednika drugo uvrščene stranke, ne vidijo kot kompetentnega za funkcijo premierja. Utegne se zgoditi, da bodo strici iz ozadja skušali priti na dan s kakšnim »neodvisnim«, ki bi bil najmanjši skupni imenovalec razdrobljeni združbi levih strank.

Morebitna Janševa vlada (na primer kombinacija SDS, NSi, LMŠ, SMC), ki se zdaj zdi malo verjetna, najbrž ne bi uspela doseči preboja iz statusa quo v slovenski družbi.

Če bi se NSi v želji po oblasti pridružila morebitni levi koaliciji, bi bilo to izredno destruktivno ravnanje za stranko, ki bi jo lahko na naslednjih volitvah (zelo verjetno predčasnih) celo stalo vstopa v parlament. Zgolj spomnimo, kaj je eden od ključnih razlogov, da ni šla NSi že leta 2014 v koalicijo s SMC, SD in Desus. Zdravstvena reforma. Glede na to, kaj se je z zdravstvom dogajalo v zadnjih štirih letih, je jasno, da je reforma urgentna. Kdor v NSi misli, da bi vlada, v kateri bi bili poleg dosedanjih strank, ki so odgovorne za razsutje zdravstva, še Alenka Bratušek in Lista Marjana Šarca, kaj bistvenega spremenila v zdravstvu, se zelo moti. Spremenilo bi se zgolj na slabše in NSi bi svoje volivce grdo potegnila za nos.

Foto: Bobo

Hkrati pa žal niti morebitna Janševa velika vlada (na primer kombinacija SDS, NSi, LMŠ, SMC), ki se zdaj zdi malo verjetna, najbrž ne bi uspela doseči preboja iz statusa quo v slovenski družbi. Vsakršno ključno spremembo bi leva stran blokirala. Dobre vlade torej ob sedanji konstelaciji sil ne bo. Lahko je kvečjemu manj slaba (Janševa) ali pa bolj slaba (Šarčeva oziroma od nadomestnega favorita stricev iz ozadja).

Loading...