Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Eksplozija plina v Britofu pri Kranju, med poškodovanimi tudi štirje otroci

Deli na:
Eksplozija plina v Britofu pri Kranju, med poškodovanimi tudi štirje otroci

Pri gasilskem domu v Britofu v bližini Kranja je prišlo do eksplozije plina. - Foto: Gasilsko reševalna služba Kranj

V naselju Britof pri Kranju je popoldne eksplodiral plin. V eksploziji je bilo poškodovanih šest ljudi, od tega štirje otroci. Vsi so že zunaj življenjske nevarnosti.

Eksplozija se je zgodila nekaj čez 15. uro v vodovodnem jašku na lokalni cesti, v bližini katerega je tudi ostala infrastruktura.

Med poškodovanimi sta dva delavca, ki sta v jašku opravljala dela, in štirje otroci, ki so bili v bližini. Vseh šest so oskrbeli v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru. Kot je v večerni izjavi pojasnil dežurni travmatolog Marko Jug, so vsi zunaj življenjske nevarnosti in ne potrebujejo intenzivne terapije. Enega od otrok so tudi že odpustili v domačo oskrbo.

Poškodovani imajo opekline po izpostavljenih delih telesa. Pri tistih, ki ostajajo v bolnišnici, se trudijo, da te ne bi pustile dolgotrajnih posledic. Kot je povedal Jug, bodo po prvi obravnavi opeklin lahko po potrebi sledili tudi operativni posegi.

Okoliščine in meritve so pokazale, da je šlo za eksplozijo plina, koncentracija tega pa je bila visoka. Zato so gasilci in policisti v okoli 50-metrskem pasu na vsako stran ceste v dolžini 400 metrov takoj evakuirali 76 stanovalcev okoli 20 bližnjih hiš.

Ti so se po 18. uri že začeli vračati na domove v spremstvu gasilcev, ki so v objektih preverili prisotnost plina. "Vsa stanovanja smo pregledali z merilniki plinov, ki so pokazali, da plina ni več," je za STA pojasnil vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer. Zato v stanovanjih glede uporabe ognja ni nobenih dodatnih omejitev, ljudje si lahko brez skrbi zakurijo v kaminu ali skuhajo večerjo.


Še vedno pa velja prepoved kurjenja v naravi ali uporabe drugega odprtega ognja v neposredni bližini kraja eksplozije, tudi prižiganja cigaret. Občane pozivajo tudi, naj, če zaznajo vonj po zemeljskem plinu, pokličejo 112.

Gasilci so sicer uspešno prezračili sistem jaškov, bodo pa aktivnosti nadaljevali tudi ponoči. "Zaenkrat nevarnosti ni več v nobenem jašku. Ampak zaradi preventive, tudi da bodo prebivalci mirno spali, bomo prisotnost plina v jaških merili celo noč in če bo treba, tudi v sredo," je dodal Šifrer.

Gasilci so preverjali tudi širjenje plina proti Kranju, Miljam in Predosljam, a so za smer proti Kranju meritve nevarnost že takoj ovrgle, zvečer pa je Šifrer dejal, da se tudi "proti Predosljam in Miljam ne vali nič več".

Škoda na stanovanjskih objektih po prvih podatkih ni nastala. Plinovod na območju intervencije so po eksploziji zaprli. Še zvečer pa je bila po informacijah prometnoinformacijskega centra zaprta regionalna cesta Kranj-Preddvor pri Britofu ter lokalne ceste na območju Britofa.

V intervenciji je sodelovalo 18 gasilcev Gasilsko reševalne službe Kranj in Prostovoljnega gasilskega društva Britof. Na kraj pa so prišli tudi policisti, civilna zaščita in drugi pristojni.

Kriminalisti bodo z ogledom nadaljevali v sredo, policisti pa ostajajo na kraju dogodka, so še sporočili s PU Kranj.