kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Kolumnisti

Kako sta se Janez Janša in Zoran Janković srečala pri Borisu Popoviču

Deli na:
Kako sta se Janez Janša in Zoran Janković srečala pri Borisu Popoviču

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Vsi trije bi bili lahko slovenska različica Trumpa. Boris Popovič se je na čelu koprske občine povzpel leta 2002, pred tem je bil podjetnik, občino vodi zelo avtoritarno.

Zoran Janković je prav tako prišel v politiko iz gospodarstva, ljubljansko občino vodi od leta 2006, prav tako tudi zelo avtoritarno. Janez Janša SDS vodi že 25 let, dvakrat je bil obrambni minister in dvakrat premier, v stranki ga ni junaka, ki bi se mu upal javno zoperstaviti. Vsi trije ne marajo novinarjev, če jih kritizirajo, pravzaprav ne marajo nobene kritike, zato v svojih izjavah proti njim ne izbirajo besed.

Janši letos ni uspelo sestaviti vladne koalicije, čeprav je na volitvah zmagal z veliko razliko. Janković je na županskih volitvah v Ljubljani zmagal že v prvem krogu, volilo ga je celo več volivcev, ker ga je izzval »kronski princ« SDS Anže Logar. V Kopru pa Popovič čaka na drugi krog, v katerem se bo pomeril z nekdanjim radijskim novinarjem Alešem Bržanom. Slednjega so podprli tudi vsi neuspešni kandidati iz prvega kroga razen ribiča Silvana Radina, ki ga je za župana predlagala SDS.

Foto: Bobo, Primož Lavre - Janez Janša, Boris Popovič in Zoran Janković: vsi trije bi bili lahko slovenska različica Trumpa

Odnosi med Popovičem in Janšo so različni, včasih dobri, včasih slabi. Na volitvah leta 2011 je s svojo stranko Avion nastopil na listi SDS, kmalu po volitvah pa se je včlanil v Jankovićevo Pozitivno Slovenijo. Njegova zveza do Jankovića je bil Gašpar Gašpar Mišič, s katerim se je sprl pred nekaj tedni, njegova zveza do Janše pa odvetnik Franci Matoz, ki zastopa tako Popoviča kot Janšo. Poleg tega pa tudi do Bojana Požarja, urednika portala Požareport in TV voditelja oddaje Faktor na TV3 v lasti Sebastjana Vežnaverja, ki je bil mestni svetnik liste Koper je naš, ki jo vodi Popovič.

Janković in Janša se ne marata, toda obadva imata rada Popoviča. Vsi trije pa imajo radi moč in vpliv.

Zato ni presenečenje, če se je zgodba o poslovni sekretarki, ki naj bi jo spolno nadlegoval Gašpar Mišič, znašla najprej v Požareportu, nato pa še v Novi24TV, ki jo obvladujejo ljudje iz kroga prvaka SDS Janeza Janše. Zgodba, četudi je grozljiva, se je pojavila kot protiutež Mišičevim očitkom Popoviču, da je od njega zahteval, da iz komunale odpusti mamo malega športnika, ki je zamenjal športni klub.

Janša sicer osebno ni podprl Popoviča, zato pa ga podpirajo njegovi mediji. Po drugi strani pa je v Koper prišel Popoviča osebno podpret Janković, ki se je tako odrekel svojemu nekdanjemu poslancu Gašparju Mišiču. Po drugi strani se Popovič ni odrekel Janši, saj je na enem od televizijskih soočenj pohvalil Jankovićevega protikandidata Logarja.

Janković in Janša se ne marata, toda obadva imata rada Popoviča. Vsi trije pa imajo radi moč in vpliv.