reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Peter Vilfan lahko za nos vleče naivnega Karla Erjavca, javnosti pač ne more!

Deli na:
Peter Vilfan lahko za nos vleče naivnega Karla Erjavca, javnosti pač ne more!

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

"Vaši podatki so popolnoma napačni. Peter Vilfan ni ničesar plačal Fursu niti ni prejel nobene globe ali odločbe," so zapisali na tviterju v stranki Desus, potem ko smo prejšnji teden objavili neuradno informacijo, da naj bi državni sekretar Vilfan Finančni upravi doplačal okoli 30.000 evrov davka.

Naši podatki so se izkazali za točne, prvak Desusa Karl Erjavec, ki se je skliceval na pogovor z Vilfanom, pa je izpadel bedak. Kot predsednik stranke je zdaj že bivšemu državnemu sekretarju slepo verjel, ne da bi od njega zahteval, da mu predloži podatke o vseh plačanih davkih Fursu januarja in februarja letos.

Očitno se predsednik vlade Marjan Šarec Vilfanu ni pustil speljati na led in je od njega zahteval natančne odgovore na vprašanja v zvezi z davčnim poslovanjem njegovega športnega društva, ki mu je omogočalo nižje plačilo davkov za komentiranje športnih tekem.

Vilfan je v odgovoru Šarcu potrdil, da je znesek premalo plačanega davka znašal natanko 30.190,89 evra, kar je približna vsota, ki smo jo navedli v članku v Reporterju. Dodal je še, da so znesek plačali Fursu 25. februarja, torej po objavi našega članka, ter da se je nanašal na obdobje od 2013 do 2017. 

Zanimivo, skoraj enako vsoto kršitve davčnih predpisov mu je očital Bojan Požar za obdobje od 2007 do 2012. Ko smo na Reporterju zvedeli, da naj bi Vilfanovo športno društvo preiskovala Finančna uprava, so nam tam potrdili, da v primerih, ko so s strani medijev ali prijave obveščeni o določenih okoliščinah, ki kažejo na možnosti kršitve davčnih predpisov, te skladno s svojimi pristojnostmi preverijo.

Vilfan je takrat odgovoril, da je podal samoprijavo, zdaj pa je v pismu Šarcu zapisal, da je samoprijavo Fursu podal šele po 20. februarju. Torej se je zlagal prej ali pozneje. Kot še piše, je takrat njegova računovodska služba ob ponovnem pregledu dokumentacije ugotovila premalo plačani znesek. Vse to naj bi se torej zgodilo šele po našem pisanju.

"Zanimivo je tudi, kako oz. na kakšen način prihajajo v javnost nekateri podatki, ki bi po zakonu morali biti tajni, npr. podatek o višini dodatno plačanega davka. Le ta je bil v enem od medijev skoraj natančno objavljen, še preden smo v postopku skupaj s Fursom do njega prišli dne 25. 2. 2019. In predstavljen v popolnoma drugem konteksu in časovnem obdobju."

Res zanimivo! Na Reporterju zagotovo nismo jasnovidci, ampak smo imeli zelo natančne informacije, zato se Vilfan najbrž spet spreneveda, laže in zavaja javnost. Tako, kot se je zlagal prejšnji teden, ko je trdil, da ni plačal 30.000 evrov Fursu, zdaj pa pravi, da jih je plačal šele ta teden, torej po našem pisanju. Kdo ima torej koga za norca?

Kakorkoli že, Vilfan je odstopil s položaja državnega sekretarja. Če ne bi naredil ničesar narobe, ne bi odstopil. In če Požareport in nato še Reporter ne bi opozorila na njegove davčne mahinacije, najbrž nikoli ne bi plačal davka, katerega zatajitev oziroma napačno odmero zdaj krivi lastno računovodsko službo.