princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

Sta William in Kate res tako stroga, kot ju opisuje osebje palače? Odkrito.si

Je Kate pretirano stroga? Tega njeni otroci ne ...

ronaldo Ekipa24.si

Ronaldo s pomočjo partnerja ogoljufal številne?!...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ob današnji SDS se Jože Pučnik gotovo obrača v grobu

Deli na:
Ob današnji SDS se Jože Pučnik gotovo obrača v grobu

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Vsaka država ima svojo mafijo, edino v Sloveniji ima mafija svojo državo,« je novembra 2019 takratni poslanec SDS Žan Mahnič ponovil izjavo, ki jo je leto in pol prej izrekel Anastazij Martinčič, priča v sodnem procesu Balkanski bojevnik. Po fotografijah in dokumentih, ki jih je v petek objavil portal Necenzurirano, na njih pa vidimo, da se je prvak SDS Janez Janša na Mavriciju udeleževal golfskih turnirjev skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu, se lahko z izjavami sedanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade celo strinjamo.

Razkritje je izredno šokantno: Janša že desetletja govori o korupciji v zdravstvu in zaradi tega ustanavlja preiskovalne komisije, po drugi strani pa že dve desetletji na mondenem otoku sredi Indijskega ocena igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu.

O tem pričata fotografija iz leta 2003 in dokument iz leta 2016, na obeh je z isto družbo: lobistom Božom Dimnikom in poslovnežem Andrejem Marčičem, v zadnjem letu zetu Karla Erjavca, ki se ločuje od njegove hčerke Eve. Poleg Dimnika, Marčiča in Janše je na fotografiji iz leta 2003 tudi takratna tiskovna predstavnica SDS Katja Ujčič, katere navzočnost na počitnicah sredi Indijskega oceana so takrat v stranki zanikali.

Nekoč je bila SDS prva rožica slovenske pomladi, danes v marsičem spominja na nekdanjo komunistično partijo, hkrati se brati z evropsko skrajno desnico. Jože Pučnik se gotovo obrača v grobu.

Dokument iz leta 2016 pa kaže, da so bili Janša, Dimnik in Marčič soigralci v isti skupini na golfskem turnirju. Janša sicer zelo pogosto zahaja na ta eksotični otok, ko je v opoziciji, v zadnjih letih s svojo družino. Toda nikoli ni hotel pojasniti, s kom se tam igra golf, niti ni nikoli predložil računov, ki bi dokazovali, da si je počitnice vedno plačeval sam oziroma da mu jih niso poslovneži, ki so zlasti v času njegove vladavine mastno služili z javnim denarjem.Pred zadnjimi volitvami si je SDS za kampanjo nezakonito sposodila denar od državljanke BIH Dijane Đuđić, za katero se je skrival doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki je bil Janšev sostanovalec v zaporu na Dobu. Njihove medije so dokapitalizirali tajkuni iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki mu Janša »usluge« vrača s politično podporo v EU in prodajo slovenskih podjetij madžarskim izbrancem. Podobno kot Madžarska in Poljska se je tudi Slovenija znašla na tapeti Evropske komisije na področju pravosodja in svobode medijev.

Ob aferi Pegasus se upravičeno sprašujemo, ali madžarski obveščevalci po naročilu SDS vohunijo za slovenskimi novinarji, nevladniki, politiki in podjetniki. Nekoč je bila SDS prva rožica slovenske pomladi, danes v marsičem spominja na nekdanjo komunistično partijo, hkrati se brati z evropsko skrajno desnico. Jože Pučnik se gotovo obrača v grobu.