nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Golob na ražnju: bo Tatjana Bobnar za napade na premierja nagrajena z mandatarstvom?

Deli na:
Golob na ražnju: bo Tatjana Bobnar za napade na premierja nagrajena z mandatarstvom?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Tudi o svojem odstopu sem že dostikrat bral v medijih, ampak tega filma Janez Janša ne bo videl,« je predsednik vlade Robert Golob izjavil po seji sveta Gibanja Svoboda prejšnji teden. S tem je zavrnil (dez)informacije v nekaterih medijih, da naj bi pozval k odstopu predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je po seji sveta stranke stala ob njem, res pa je (zaradi preobremenjenosti z državniško funkcijo) odstopila s položaja podpredsednice stranke.

Toda Janša ni glavna Golobova težava, saj iz opozicije skoraj nima možnosti, da bi ga zamenjal. Večji problem je zanj pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Če je vse res, kar sta mu pred preiskovalno komisijo očitala, potem se lahko znajde celo v kazenskih postopkih. Po drugi strani pa bosta izrečene besede težko dokazala, saj so pogovori med njimi, največkrat zgolj z Bobnarjevo, potekali za zaprtimi vrati, pa tudi Golob ima verjetno kakšno pričo, ki ga bo krila.

Tudi direktor Sove Joško Kadivnik je zanikal namigovanja nekdanje notranje ministrice na zaprtem delu seje, da naj bi premier vplival na datum aretacije ruskih vohunov. Ob tem je pojasnil, da je datum aretacije predlagal on sam, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov, nikakor pa ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogarkoli drugega.

Bolj kot z organi pregona ima lahko Golob težave z javnostjo in koalicijskimi partnerji. Gre za besedo proti besedi, komu verjeti, pa se bo odločil vsakdo sam.

Bolj kot z organi pregona ima lahko Golob težave z javnostjo in koalicijskimi partnerji. Gre za besedo proti besedi, komu verjeti, pa se bo odločil vsakdo sam. Javna podpora Gibanju Svoboda je po skoraj letu in pol vladanja precej upadla, v zadnjem mesecu ga je prehitela SDS za okoli pet odstotnih točk. Po vsem, kar smo videli v zadnjih dneh, lahko pričakujemo še večji padec javne podpore največji vladni stranki.

Foto: Bobo - Tatjana Bobnar in Robert Golob

Nove razmere bosta po vsej verjetnosti izkoristili koalicijski partnerici, ki bosta vedno manj popustljivi. Sploh če se bo Svoboda med svojim padcem približala podpori SD. V zakulisju levega političnega prostora je večkrat slišati, da Golob ne bo dokončal svojega mandata in da bo odstopil. Podobno, kot je januarja 2020 storil Marjan Šarec in s tem povzročil, da se je na oblast vrnil Janša.

Toda zdaj je položaj bistveno drugačen. Svoboda ima tudi po izključitvi poslanke Mojce Šetinc Pašek 40 poslancev in lahko ob podpori manjših strank sama vodi vlado, Janša pa tokrat ne more priti do 46 glasov. Zato bi v tem primeru vlado prevzel tehnični mandatar z blagoslovom predsednice Nataše Pirc Musar, prvega predsednika Milana Kučana in drugih vplivnežev iz levega političnega zakulisja. Med možnimi imeni naj bi bila tudi Tatjana Bobnar, ki se najbolj izpostavlja z napadi na premierja Goloba.