poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Globalna Ureditev AI: Poudarek je na potrebi po mednarodni regulaciji za zagotavljanje varnega razvo Odkrito.si

Zloraba umetne inteligence - pot v množično ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Domobranci v Ljubljani za Jankovića ne obstajajo, maša zanje je zanj provokacija

Deli na:
Domobranci v Ljubljani za Jankovića ne obstajajo, maša zanje je zanj provokacija

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Volitve ne bodo predčasne, ampak najbolj zgodaj, kot še dopušča zakon. V NSI upajo, da bodo do takrat zamejili epidemijo, četudi je vlada izgubili še vse bitke s kovidom. Da bi nam vsem skupaj le uspelo. Predsednik republike ne verjame, da bo epidemija vplivala na potek volitev. Mar res? Se oproščamo, Boruta Pahorja smo narobe razumeli, eno je potek volitev, drugo so izidi svobodne izbire.

Svobodna izbira. Nova stranka združenih anticepilcev? Saj vemo, »Moje telo moja odločitev« piše na transparentih, ki jih prenašajo sredini protestniki. Kot bi bila pravica biti cepljen enaka pravici do splava.

Ne, Svobodna izbira bo morda skupno ime novega liberalnega centra oziroma SMC, če bo sprejet predlog predsednika Gospodarske aktivne stranke Alojza Kovšce, ki se 4. decembra združuje s Počivalškom. Največja svoboda je, ko nisi ne proti Janši in ne proti Kulu. Če to resnično drži, si proti Janši in proti Kulu, saj v politiki še vedno velja: kdor ni z nami, je proti nam. Nazadnje so to dokazali v Kulu, ko so za izdajalca domovine proglasili predsednik državnega zbora Igorja Zorčiča.

Foto: Bobo


Izdajalci domovine pa so še vedno domobranci. Kolektivno. V Ljubljani za župana Jankovića ne obstajajo, maša zanje je zanj provokacija. Ne vemo če ve, toda obstajajo partizanske maše, ki jih že vrsto let daruje frančiškanski pater Bogdan Knavs. 16. oktobra je partizanski pevski zbor poskrbel, da so se po maši veselo razlegale partizanske pesmi. Jezuitski pater Silvo Šinkovec pa v grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu to nedeljo ni smel več darovati maše. Jankovićevo zavržno dejanje je eklatantna kršitev verske in vsakršne svobode, »prehod v totalitarno obliko oblasti«, če uporabimo besednjak članov komisije za človekove pravice pri SAZU.In potem se kdo čudi, da v takšnem nespravnem vzdušju še predsednik vlade Janez Janša poskrbi, da padli pripadniki domobrancev 1. novembra dobijo venec na ljubljanskih Žalah, partizani pa ostanejo brez njega. Morda pa bi ga predsednik borcev kar lastnoročno odnesel v kanto, če bi se to res zgodilo.

Volitve bodo 24. aprila. Tri dni za tem bo veliko slavje levice v Stožicah s petjem partizanskih pesmi in brez maše tamkajšnji cerkvi sv. Duha. Nenadoma bo konec totalitarizma; ni trajal pol stoletja, konec ga je bilo kar na rednih volitvah. Saj res, je to potem sploh bil totalitarizem?