poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

vlasta Njena.si

Pomirjena Vlasta: Njena duša in srce sta polna

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Brezkompromisni Golob ravna kot top menedžer, ne pa javni uslužbenec: to se ne bo dopadlo levičarski civilni družbi

Deli na:
Brezkompromisni Golob ravna kot top menedžer, ne pa javni uslužbenec: to se ne bo dopadlo levičarski civilni družbi

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Robert Golob drvi napovedanemu rekordu naproti: v 34 dneh bi rad sestavil vlado, tako kot njegov prijatelj Lojze Peterle. Je to res tako nujno? Dve leti smo lahko živeli v nesvobodi in še prej dve leti v zmedi petih neoperativnih strank levice in leve sredine.

Golob je te stranke dobesedno odstavil; ostala je oslabljena dedinja stare partije SD in njen razpolovljeni podmladek Levica. Ustvaril je formalne pogoje, da tokrat sestavi stabilno koalicijo in operativno vlado.

Kaj pa koalicijska pogodba? Je ta zanj odvečen papir? Bi njeno sestavljanje preden pridejo na dan z imeni le upočasnilo imenovanje ministrske ekipe? Nemčija je skoraj po natanko dveh mesecih koalicijskih pogajanj dobila »semaforsko« koalicijo, ki jo bodo tvorili rdeči socialdemokrati, rumeni liberalci in Zeleni. In podrobno koalicijsko pogodbo.

Foto: Primož Lavre - Robert Golob


Koalicijska pogodba za Goloba ni kaj dosti pomembna; tako bo, kot bo rekel in na kakršne koncesije bo sam pristal. O kompromisih ne govori, le o hitrosti. Še preden je prisegel kot mandatar hoče demonstrirati odločnost in operativnost.


Ravna kot top menedžer, ki nastavlja nižjo raven menedžerjev. Ne obnaša se kot javni uslužbenec, kot bi radi na Mladini. Ne verjamemo, da se bo to dopadlo levičarski civilni družbi, ki so domišlja, da bo delal le za ljudi in ne kapitala.

Ne vede se tako, da bi s tem dal skromno vedeti, kako se mora še marsičesa naučiti. Koliko in česa se je v teh mesecih naučil, bomo videli iz napak; njega ali nižjih menedžerjev.

Bomo – medtem kot hara inflacija – potrpežljivo čakali na iz Golobovih ust obljubljeni skok dodane vrednosti in blaginje?