avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

Več seksa, boljši možgani! Odkrito.si

Ženske, ki veliko seksajo ...

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Božja mast: Tini Gaber je pošlo potrpljenje

Deli na:
Božja mast: Tini Gaber je pošlo potrpljenje

Foto: Primož Lavre

Ministri še brez izkušenj začno z zagonom in vero v to, da imajo moč za spremembe v svojih rokah; če je treba tudi v nogah. Kdo drug, če ne ministri – poslanci že ne in druga »gmota«, kot jo dandanes poimenujemo, še manj. Kmalu sledijo trpka spoznanja, trk z realnostjo; sistem, ki ga upravljajo, je narejen tako, da se spremembam zoperstavlja, ugotovijo nadobudneži.

Na misel mi pridejo besede nekdanje ministrice za obrambo v vladi Boruta Pahorja in profesorice obramboslovja Ljubice Jelušič, ko je videla, da je njena moč omejena in stvari ne more kar tako hitro obračati na glavo. »Treba je napredovati počasi, a trdno, na vsej fronti in dolgoročno,« mi je dejala v intervjuju.

Poglejmo primer razvpitega »štempljanja«. V Odmevih je neki odvetnik silno resno razlagal o obveznostih evidentiranja prisotnosti na delu. Naslednji dan so na istem mestu odmevale besede gospodarskega ministra Matjaža Hana, da bo treba napako, ki so jo z življenjskim zakonom zagrešili, popraviti; da bo zakon zamrznjen, smo ga razumeli.

Božja mast je pošla tudi premierjevi partnerki: ne more se načuditi, kako sprta z resničnostjo je njena medijska reprezentacija – vsak dan nova porcija izkrivljenih in lažnih novic. Pač trk z resničnostjo.

Še dan pozneje je pristojni minister za delo Luka Mesec prevzel vlado in z avtoriteto tistega, ki mu premier Robert Golob predaja krmilo, napovedal, da zakon velja – le pripombe se bodo zbirale nekaj mesecev, inšpektorji za delo pa se bodo medtem ukvarjali z drugimi rečmi.

Kako torej doseči, da se napreduje – sicer počasi, a trdno, na vsej fronti in dolgoročno? Robert Golob poveljuje vojski, a ni človek, ki bi imel dosti božje masti – potrpljenja. Vendar postavili smo ga na čelo – in zdaj moramo imeti božjo mast mi sami. Pa vemo, kaj je res in kaj le začasen privid? Potrpeli naj bi, denimo, če vlada blokira zdravstveno reformo, ker je šla v napačno smer. Razumeti moramo, da je vlada uzakonila obvezni solidarnostni prispevek in ga čez nekaj tednov črtala.

Foto: M24/Marko Vavpotič - Tina Gaber in Robert Golob

»Živimo v postresničnosti,« je v Odmevih pribil Luka Mesec; ustvarja se panika, ruši se, kar je bilo usklajevano v ekonomsko-socialnem svetu. Še Inštitut 8. marec se moti in si pripisuje zasluge, ki mu ne gredo, je bil odrezav Golobov pooblaščenec, ki mu zmanjkuje potrpežljivosti. Božja mast je pošla tudi premierjevi partnerki: ne more se načuditi, kako sprta z resničnostjo je njena medijska reprezentacija – vsak dan nova porcija izkrivljenih in lažnih novic. Pač trk z resničnostjo.