okraševanje torte Svet24.si

Med Kočevci vre zaradi brezbrižnega odnosa vlade...

uvodna Svet24.si

Malček z možnostjo štirikolesnega pogona

Izidor Krivec Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem ...

zala tomasic jk Reporter.si

Zala Tomašič s pištolo in solzivcem v Bruselj: ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Kolumnisti

Bi ta neuspeh lahko prisilil Goloba k razmisleku, kaj vse počne narobe?

Deli na:
Bi ta neuspeh lahko prisilil Goloba k razmisleku, kaj vse počne narobe?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

V Evropi igramo v prvi ligi, to je slogan Zelenih Slovenije na evropskih volitvah. Stranka v slovenski politiki že dolgo nima pomembne vloge, na zadnjih volitvah je nastopila na skupni listi Povežimo Slovenijo, ki ji prav tako ni uspel preboj v državni zbor.

udi na evropskih volitvah ne bi bila resen igralec, če k sodelovanju ne bi povabila »odpadnikov« iz Gibanja Svoboda, ljudi, ki jih je premier Robert Golob »vrgel čez ramo«. Tako je na prvem mestu liste Zelenih evropski poslanec Klemen Grošelj, ki so mu v Svobodi namenili osmo mesto na listi, zaradi česar je protestno umaknil soglasje h kandidaturi. Ker gre za enega od najbolj prepoznavnih evropskih poslancev, ki je bil pred petimi leti izvoljen na listi LMŠ, njegove kandidature ne moremo prezreti.

Foto: Vlada RS - Premier Robert Golob

Enako velja za ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, nekdanjega poslanca LDS v času Janeza Drnovška. Premier Golob mu je obljubil prvo mesto na listi in ga celo pripeljal z avtomobilom na sejo vodstva stranke, na kateri je zvedel, da ne bo glavni kandidat. Merlo se je zahvalil za sodelovanje in se pridružil Grošljevi novi ekipi. Da bi bilo maščevanje še bolj sladko, pa so na listo povabili še samostojno poslanko Mojco Šetinc Pašek, ki so jo pred pol leta izključili iz Gibanja Svoboda.

Morda pa bi bil volilni neuspeh Svobode na evropskih volitvah priložnost za Goloba, da v drugi polovici mandata opravi temeljit razmislek, kaj vse počne narobe.

Za zdaj je težko napovedati, kolikšne so dejanske možnosti Grošlja za izvolitev v Evropski parlament, saj bo precej odvisno tudi od njegovih nastopov na soočenjih. Zagotovo pa bo s svojo kandidaturo premešal karte zlasti pri programsko sorodnih listah. Še najbolj svoji nekdanji stranki, ki na volitve odhaja z evropsko poslanko Ireno Jovevo kot nosilko.

Cilj Golobove Svobode sta dva evropska poslanca, a prav Grošelj jim lahko odvzame dovolj glasov, da tega cilja ne dosežejo. Nekaj jih lahko odškrne tudi Vladimirju Prebiliču, ki nastopa na listi zelene stranke Vesna. Oba sta obramboslovca, strokovnjaka za varnost in po spletu političnih okoliščin pobarvana v zeleno. Oba skupaj pa bosta jemala glasove stranki SD, ki je tokrat v ospredje postavila nekarizmatičnega Matjaža Nemca, medtem ko Milan Brglez na zadnjem mestu vnovič računa na preferenčne glasove, ki so ga že pred petimi leti pripeljali v Evropski parlament.

Razklanost na levem političnem polu še najbolj koristi desnici, kjer SDS pričakuje štiri mandate, NSI pa enega. Morda pa bi bil volilni neuspeh Svobode na evropskih volitvah priložnost za Goloba, da v drugi polovici mandata opravi temeljit razmislek, kaj vse počne narobe.