Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

Bastian Schweinsteiger Ana Ivanovic Svet24.si

Priljubljena športnika prvič postala starša

bolečina Svet24.si

Devet tipov bolečin in njihove povezave

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

betty white Njena.si

Betty White: Še vedno sem seksi

Zala Đurić Ribič in Tanja Ribič Njena.si

Tanja Ribič odhaja v New York

Izjava dneva

Zadevi je treba priti do dna, da se ne ponovi izkušnja o skrivnih predpisih

Deli na:
Zadevi je treba priti do dna, da se ne ponovi izkušnja o skrivnih predpisih

Foto: Primož Lavre

Dr. Lovro Šturm o tajni vzporedni zakonodaji v policiji:

Nedavno je bilo mogoče zaslediti iz medijskih objav, ki so bile sorazmerno maloštevilne, več je najti v javnosti dostopnih gradivih, tako delovnih teles državnega zbora, kot tudi samega državnega zbora, da je zelo visoka stopnja verjetnosti, ki se približuje gotovosti, da imamo v policiji nekaj podzakonskih predpisov, vsaj dva, morebiti več, ki posegajo v ustavno varovane dobrine, ki posegajo v človekove pravice in dolžnosti in temeljne svoboščine in ki niso bili objavljeni in veljajo za strogo zaupne.

Če smo takrat uspeli na noge postaviti posebni forum za odpravo jugoslovanske tajne zakonodaje, se sprašujem, ali je potrebno takšen forum tudi s pomočjo mladih pravnikov in vseh drugih pravnih kolegov ponovno priklicati v življenje, za odpravo slovenske tajne zakonodaje in skrivnih predpisov.

Zato na vas naslavljam vprašanje, ali menite, da je vse to v skladu s sedanjo Ustavo, zlasti tudi členov, o katerih sem govoril. Naj še povem, da sem te podatke dobil v magnetogramu Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb z dne 17. novembra letošnjega leta in da gre za strokovno navodilo o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov in prikritih metod dela kriminalistične policije, neobjavljeno in nedostopno.

Celo parlamentarna nadzorna komisija je zelo težko prišla do tega gradiva. In drugo navodilo o poslovanju s finančnimi sredstvi za posebne operativne namene. Iz razprave, ki je tekla takrat na tej komisiji je tudi razvidno, da celo znotraj policije za zelo številne ukrepe, ki so kar je še najbolj paradoksalno, naravnost omejeni glede na višino finančnih sredstev, ki jih policija porabi za to, ni nobenega naknadnega nadzora.

Tako, da gre za vprašanje, ki se mi zdi izjemno pereče in moje prepričanje je, da mu moramo posvetiti gotovo temeljito pozornost. Sam sem že v razgovoru s kolegi na pravni fakulteti, da bi temu namenili takoj po novem letu posebno okroglo mizo in seveda da si vsi skupaj prizadevamo, da zadevi pridemo do dna in da se ne ponovi izkušnja o skrivnih predpisih, ki veljajo poleg vseh nam znanih predpisov, objavljenih v uradnem glasilu.

TOPNEWS