cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Matevž Tomšič: Ob pojavu več sorodnih strank bo nevarnost kanibalizma

Deli na:
Matevž Tomšič: Ob pojavu več sorodnih strank bo nevarnost kanibalizma

Primčevo gibanje bo po pričakovanju nagovarjalo predvsem konservativno usmerjene državljane, tiste, ki zagovarjajo tradicionalne, na krščanstvu utemeljene vrednote. Ob tem je precej socialno obarvano.

Takšno ima resne možnosti ne samo za to, da pride v parlament, ampak da se razvija kot upoštevanja vredna politična sila. Na zadnjih nekaj volitvah je bila opazna velika volilna abstinenca predvsem med bolj tradicionalistično usmerjenimi volivci, ki desnih strank očitno ne priznavajo več kot tistih, ki bi zagovarjale njihove vrednote. To gibanje bi lahko zapolnilo prazen prostor. Vendar bo uspešno le, če bo dalo svojim volivcem jasno vedeti, da se bo po volitvah – če že ne pred njimi – povezalo z idejno sorodnimi strankami. Kakršnokoli »mostograditeljstvo« ali »sedenje na dveh stolih« bi bilo zanj kontraproduktivno.

Ob pojavu več sorodnih strank, ki nagovarjajo isto (ali vsaj podobno) volilno telo, je vselej nevarnost kanibalizma. Sedaj nastajajoče desne stranke bodo ciljale na tradicionalno usmerjene volivce. Zato oblikovanje skupnih list morda ne bi bila napačna poteza. Medtem kot je situacija na liberalnem delu desnice še precej nejasna. Vendar stranka te usmeritve ne bi kaj dosti hodila v zelje obstoječim in na novo nastajajočim strankam desnega pola (tudi obratno). Zanjo bo večji izziv najti nekega prepoznavnega, a hkrati kredibilnega liderja in vzpostaviti ustrezno politično infrastrukturo. 

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA