Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Matej Avbelj: UDBA je dobila zasluženi in dolgo odlašani pravni rezultat

Deli na:
Matej Avbelj: UDBA je dobila zasluženi in dolgo odlašani pravni rezultat

S pomočjo prava EU in nemške odločnosti je zadeva Perković,  s tem pa tudi jugoslovanska UDBA, dobila zasluženi in dolgo odlašani, sicer še nepravnomočni, pravni rezultat. Ta ni pomemben le za tranzicijsko pravičnost v družbi kot celoti, temveč tudi za žrtve, katerih lokacije grobov marsikdaj ne poznamo še dandanes.

Odziv hrvaških političnih strank in medijskih komentatorjev kaže, da sodba na kratki rok ne bo prinesla nikakršnih mentalnih premikov. Utegne pa imeti vpliv na srednji in dolgi rok. Ta vpliv se bo meril predvsem v uklanjanju strahu; v potrditvi, da je UDBA zločinska organizacija; in da si njeni krvni in zaposlitveni nasledniki ne zaslužijo nikakršnega posebnega mesta v družbi. Nasprotno.

Morda bo kaj od tega kdaj pljusknilo tudi v Slovenijo. Morda se bo našel kdo v pravosodju, ki bo vzel ravnanje nemških pravosodnih organov za vzor. Morda se bo našel kdo v politiki, ki bo k vprašanju tranzicijske pravičnosti 25 let kasneje pristopil s trezno glavo, uporabljajoč sredstva, predvsem argumente, ki lahko prinesejo konkretne rezultate. Morda bo vse skupaj k takemu ravnanju prisilila neinstrumentalizirana civilna družba?

IUS-INFO