stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Matej Avbelj: Ne morem in nikdar ne bom soglašal s črkobralskimi stališči, da so volitve poštene in legitimne

Deli na:
Matej Avbelj: Ne morem in nikdar ne bom soglašal s črkobralskimi stališči, da so volitve poštene in legitimne

Dr. Matej Avbelj, pravnik: Ne morem in nikdar ne bom soglašal s črkobralskimi stališči, da so volitve poštene in legitimne samo zato, ker so bile izvedene v skladu s črko zakona in ustave. Črke teh zakonov in ustave predpostavljajo normalno državo, ne pa tako, v kateri je tri tedne pred volitvami v zapor poslan vodja opozicije zaradi pravnega procesa, ki mora in je pri razumnemu človeku tudi zbudil odkrite dvome o njegovi poštenosti.

Na takih volitvah, že zaradi okoliščin, ki jih v evropskem prostoru, katerega del smo, ni mogoče zaslediti, visi senca dvoma, senca nepoštenosti in zato nelegitimnosti. Za to priznanje ni treba biti nikogaršnji politični zaveznik, treba je le ohraniti minimalno predanost standardom, ki so zapisani v slovenski ustavi, in civilizacijskim normam, ki smo se  jim kot del Evrope zavezali.

Po sociološki, pa tudi politični, plati razumem, da zmagovalcem volitev ni v interesu rezati veje, na kateri sedijo. Zanje je politično neoportuno pristati na tezo nelegitimnosti. Toda to zmagovalce pelje v brezizhodni položaj, v katerem političnim poražencem absolutno in v celoti odrekajo vsakršno verjetnost in zato legitimnost njihovih stališč.

Pribijanje, da so volitve bile legitimne in poštene, v luči vseh opisanih dejstev, ki zunanjemu nezainteresiranemu opazovalcu o tem zbudijo precejšen dvom, pač ne ustreza ravnanju, ki se pričakuje od političnih strank v dobro urejeni politični skupnosti. Povsem enako velja za zatrjevanje, da je z našo pravno državo in njenimi nosilci vse v redu in da tisti, ki ne mislijo tako, pravno državo rušijo in razbijajo. Problemi namreč so in to ne le jasni, ampak tudi očitni in hudi. Njihovo zanikanje ne prinaša rešitev, temveč le nadaljnje zaostrovanje.

Kolumna Mateja Avblja na portalu IUS-INFO na povezavi http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?id=122006