stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Janez Turinek: Mogoče bo gospa mojškra po mojem govoru spet pisala svetemu očetu Frančišku

Deli na:
Janez Turinek: Mogoče bo gospa mojškra po mojem govoru spet pisala svetemu očetu Frančišku

Janez Turinek, duhovnik: Danes sem tukaj, da vas nagovorim kot prijatelj političnih zapornikov v Ljudski republiki Sloveniji. Povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si. In še drugi pregovor velja: v stiski spoznaš prijatelja. Danes sem tukaj, pred Vrhovnim sodišem, ravno na smrtni dan moje mame. Prišel sem se Bogu zahvaliti za materni jezik slovenski.

To je naša sveta dediščina, ki jo sam še posebej spoštljivo občutim vsakič, ko berem besede Svetega Pisma. Ob 430 letnici prevoda Dalmatinove biblije vam namenjam naslednje besede iz knjige preroka Jona: GOSPODOVA beseda se je drugič zgodila Jonu, rekoč: »Vstani, pojdi v Ninive, veliko mesto, in mu okliči oklic, ki ti ga govorim!«  Jona je vstal in šel v Ninive po GOSPODOVI besedi. Ninive pa so bile veliko mesto pred Bogom, tri dni hoda. Jona je začel hoditi po mestu, en dan hoda; klical je in pravil: »Še štirideset dni in Ninive bodo razdejane!« Ninivljani so verovali Bogu, oklicali so post in se oblekli v raševino, od največjega do najmanjšega. Bog je videl njihova dela, kako so se obrnili od svoje slabe poti; in Bog se je kesal hudega, o katerem je govoril, da jim ga bo naredil, in ga ni naredil. Jon 3,1-5.10

Moji vrstniki množično zapuščajo domovino, vse beži iz Slovenije, ki jim postaja mačeha. Tudi sam sem hotel okusiti tuj, hladen kruh in sem pred leti šel za njimi. Pa me je na Francoskem požrla ena velika riba, ki je me izpljunila nazaj na obalo moje drage zemeljske domovine. Še prej se mi je naše glavno mesto Ljubljana povsem zagravžalo, ko je sredi zime neki zdravnik z odvetnikom spolno zlorabljal pse sredi mesta. Pomislil sem, da bo Bog verjetno poslal malo žvepla na to mesto, kot je to storil s Sodomo in Gomoro. (1 Mz 19) Ker pa vas je malo več kot 10 pravičnih v Ljubljani (prim. 1 Mz 18,32), se je Bog odločil nam dati še eno priložnost, kot Ninivljanom. Ninivljani so se spremenili, kako pa nam kaže?

Vrhovni sodniki, poslušajte, nemogoče se je vrniti nazaj v deželo bratstva in enotnosti, tistega bratstva, ki se je pričelo v rovu sv. Barbare in se končalo v Srebrenici. Umorjeni pod rdečo zvezdo so na srečo milijardokrat bolj živi, ko mi oz. vi, vrhovni sodniki ste proti njim pravi mrliči, če ne kar pobeljeni grobovi. Nam Štajercem in Primorcem, Dolenjcem in Prekmurcem pomaga vinska trta pridobivati spoznanje resnice. Tukaj v Ljubljani pa že desetletja zasajajo mandarinovce, ananasovce in bananovce.

Zdaj pa so začudeni, kako ni nobenih sadov. Mogoče bo gospa mojškra, ki je v teh dneh največkrat izgovorila ime Janaza Janše spet dobila ob mojem govoru kakšen navdih, da bo pisala svetemu očetu Frančišku. Mi pa rajši molimo za Zdravo pamet v našem narodu. Marija Pomagaj političnim zapornikom in njihovim družinam. Zdrava Marija, milost polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si mend ženami, in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus…Božja pomoč ostani vedno pri nas. Amen.

Govor pred vrhovnim sodiščem v sredo, 9. Julija 2014