franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Ivan Štuhec: Ko bo padla Patria bo z njo zmagala pravičnost in posledično pravna država

Deli na:
Ivan Štuhec: Ko bo padla Patria bo z njo zmagala pravičnost in posledično pravna država

Dr. Ivan Štuhec, moralni teolog: Stališče gospoda predsednika SLS, Franca Bogoviča v marsičem drži in lahko z njim soglašam. Ne drži pa v naslednjih predpostavkah. 1. Sodna veja oblasti je dala zapreti predsednika SDS Janeza Janšo v času pred volitvami, to je njen problem in ne problem Cerkve. 2. Iz pomembnih instanc sodne veje oblasti, so pred in po zaprtju, bili poslani zelo argumentirani signali, da je v tej sodbi več vprašanj kot odgovorov.

Toliko večji razlog, da se izvajanje dosojene kazni začasno ustavi. To možnost je imelo Ustavno sodišče in Vrhovno sodišče. Torej njihov problem, da niso tega storili in se izognili politizaciji  tega vprašanja pred volitvami. 3. Zavzemanje za Janeza Janšo v teh okoliščinah je zavzemanje za uveljavljanje človekovih pravic in ne agitiranje za stranko SDS. 4. Ker niti SLS in niti NSi, stranki, ki imata volilno bazo pretežno med kristjani,  nista uvideli razlike med problemom, ki zadeva sodno vejo oblasti v primeru Patrie in predvolilnim bojem strank za oblast, sta se do problema opredelili kot sta se. To je legitimna pravica vsake stranke in njene politične analitike.

Enako pa je legitimna pravica Cerkve, da se v skladu z evangelijem zavzame za tiste, ki se jim dela krivica in ki so v ječi, še posebej če so jim eklatantno kršene človekove pravice, kar odvzem svobode nedvomno je. 5. Niti škofje , niti jaz osebno nismo nikjer govorili o grehu, ko gre za volitve. Posploševati en primer je nekorektno. 6. Sam nisem nikjer dejal, koga ja potrebno voliti.

Zato pričakujem od tistih, ki delijo evangeljske nasvete, da so korektni in ne posplošujejo. 7. Moralni problem Patrie sem razložil v Družini in bi bilo dobro, da ga tudi g. Bogovič prebere, ker za katoliško moralo ni dovolj poznati deset zapovedi. In tudi ena od teh govori o "ne pričaj po krivem". 8. Pravičnost je ena od temeljnih kategorij Svetega pisma. Pravna država temelji in pade na pravičnosti in ne na formalno pravnomočnih sodbah, te so bile in tudi  bodo krivične.

Zato zelo obžalujem, da stranke, ki se sklicujejo na krščansko etiko ne vidijo in ne razumejo, da v zadevi Patria ne gre samo za Janeza Janšo, ampak za nas vse, ali bomo živeli v vsak dan v bolj pravični ali krivični državi. Pravni formalizem, ki ga poslušamo te dni, je zgolj alibi za krivice.

Politiki, ki to zagovarjajo pa dokaz, da nekaterih stvari ne razumejo in da očitno nameravajo s svojo filozofijo naprej ohranjati pravno pozitivistični formalizem, ki duši državljane, namesto, da bi državljane branili pred to pošastjo, ki izkorišča demokracijo za uveljavljanje svojih ideoloških, lobističnih, privilegiranih, oblastniških in drugih interesov. Ko bo padla Patria bo z njo zmagala pravičnost in posledično pravna država. V nasprotnem primeru smo državo pripeljali po poti formalne demokracije v pravosodno diktaturo postopkov ali v tihi totalitarizem. 

Delo.si