Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Forum 21 postaja vse bolj »zombi« društvo, na njegova srečanja prihaja samo še peščica ljudi

Deli na:
Forum 21 postaja vse bolj »zombi« društvo, na njegova srečanja prihaja samo še peščica ljudi

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja - Foto: Primož Lavre

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja

Spomladi 2004, ko je nekdanji predsednik države in partije Milan Kučan ustanovil Forum 21, se je natančno vedelo, kdo je glavni šef vzporedne oblasti v državi. Kdo je na vrhu hobotnice, ki je mreža vseh mrež. Danes slika ni več tako jasna, v petnajstih letih se je marsikaj spremenilo, čas je naredil svoje. Ne Kučan ne Forum 21 danes nista več to kot ob ustanovitvi. Dolg seznam predstavnikov družbene elite, gospodarstvenikov, kulturnikov, znanstvenikov in drugih vplivnežev, ki so se zbrali na ustanovnem srečanju v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, se je v tem času povsem skrčil. 

Forum 21 postaja vse bolj »zombi« društvo, na njegova srečanja prihaja samo še peščica ljudi. Cvetober direktorjev največjih slovenskih podjetij, denimo, je danes povsem drugačen. Časi Miloša Kovačiča (Krka), Janeza Bohoriča (Sava), Toneta Turnška (Pivovarna Laško), Janka Kosmine (Istrabenz), Bineta Kordeža (Merkur) … so že zdavnaj minili, na dogodkih Foruma 21 lahko danes srečamo samo še Stojana Petriča (Kolektor), Janeza Škrabca (Riko) in Sandija Češka (Studio Moderna). Stalnica ves ta čas je ostal tudi nekdanji »boss« Mercatorja, ljubljanski šerif Zoran Janković. Forum 21 je iz leta v leto manj vplivna druščina, pomemben del njegove moči so prevzela druga omrežja. Na sceno so prišli novi igralci, pripadniki mlajše garde. 

Milan Kučan ni več alfa in omega, velik del njegove zakulisne moči je v rokah Gregorja Golobiča, Boruta Jamnika, Francija Zavrla, Mateja Narata in še nekaterih drugi vplivnežev slovenskega zakulisja. Tudi na politični desnici, ne samo levici. 

UVODNIK V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24