profimedia-0226923653 Svet24.si

Z ukradenim avtobusom bežal iz demokracije v ...

modras,ugriz, roka, iški vintgar Svet24.si

V Iškem vintgarju ga je ugriznil modras. Otekla ...

Jurij Krč Necenzurirano

Krč iz T-2 premagal Kolektor: ceno spustili za ...

1663830343-dsc-5075-01 Reporter.si

Kako pada gledanost oddaj na nacionalni TV: vedno ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

Jernej Kuntner Revija Stop

Transformerje ena v naše kinematografe pospremil ...

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Tiskana

Zelene težave ameriške demokracije

Deli na:
Zelene težave ameriške demokracije

Ameriška politika je bila vedno preplavljena z denarjem - Foto: Profimedia

V senci ogorčene tekme med republikanskim povratnikom Donaldom Trumpom in demokratsko podpredsednico Kamalo Harris se skriva napoved, da bodo Američani priča novemu rekordu po količini denarja v političnih kampanjah. Stroški za predvolilno oglaševanje naj bi se ustavili med dobrimi desetimi in slabimi enajstimi milijardami dolarjev.

Ameriška politika je bila vedno preplavljena z denarjem in po mnenju nekaterih politologov naj bi to celo nekoliko pomagalo demokraciji, ker naj bi povečalo tekmovalnost. A hkrati Američani že leta bentijo nad vplivom premožnih na politiko.

Lanska raziskava javnega mnenja organizacije Pew je znova pokazala, da jih večina negoduje zaradi predragih kampanj, izvoljene uradnike obtožujejo uslužnosti do donatorjev, za člane kongresa menijo, da nočejo ločiti svojih finančnih interesov od dela v korist javnih interesov.

Upokojeni ameriški poštar Doug Hughes je pred slabim desetletjem osupnil javnost, ko je z žirokopterjem, malo večjim triciklom s propelerjem pristal pred kongresom in s sabo prinesel pisma vsem 535 članom zakonodajnega telesa s pozivom, naj se lotijo reforme financiranja političnih kampanj.

Opozarjal je na dejstvo, da se velik del kongresnikov po koncu politične kariere loti lobiranja, pri čemer v povprečju zaslužijo štirinajstkrat več kot so v politiki, kar je označil »kot poznejše plačilo za njihova prejšnja glasovanja.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 40, 2024