Revija Reporter
Tiskana

Beda Slovencev v Venezueli: lačni ujetniki socializma

Jože Biščak

27. nov. 2016 20:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Venezueli vlada kaos, primanjkuje osnovnih dobrin, gospodarstvo je v razsulu. Tudi več kot tisoč Slovencev v Venezueli trpi hudo pomanjkanje.

Denis (54), Lorena (44) in Dania (46) so potomci rojakov, ki so pred 60 leti in več zbežali pred jugoslovansko enopartijsko norijo in materialnim pomanjkanjem, a socializem jih je znova ujel v Južni Ameriki. To so njihove zgodbe.

Denis T. živi v Maracaibu, mestu na meji s Kolumbijo. Njegovega imena ne bomo v celoti razkrili, saj režim predsednika Nicólasa Madure preganja kritike in drugače misleče. »Predvčerajšnjim se je poročila moja hčerka. Svatbenega slavja si nismo mogli privoščiti. Nimamo za hrano, kaj šele za obleke ali čevlje,« je povedal v telefonskem pogovoru preteklo sredo.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o Slovencih, ki si lahko privoščijo le en obrok na dan; o padcu iz srednjega sloja med reveže; o želji po vrnitvi v Slovenijo; kako so Slovenci nekoč bežali iz Jugoslavije; o samomorilskih mislih; o uničenju Venezuele, države revežev v krempljih socializma in kriminala.