ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Ötzi Wikipedia Odkrito.si

Ötzijevo prekletstvo

werner 5 Njena.si

Tako velika je že vnukinja Zorana Jankovića

Slovenija

Se bosta Luka Mesec in Miha Kordiš preselila v Veliko Britanijo?

Deli na:
Se bosta Luka Mesec in Miha Kordiš preselila v Veliko Britanijo?

Poslanec Levice Miha Kordiš s prvakom Levice Luko Mescem v Dražgošah. - Foto: Bobo

Slovenska Levica Luke Mesca in Mihe Kordiša ni edina evropska stranka, ki išče navdih v chavistični Venezueli.

Radikalno levo politiko zagovarjajo tudi britanski laburisti, in to odkar je leta 2015 vodenje stranke prevzel Jeremy Corbyn. Ta je znan tudi kot občudovalec pokojnega očeta venezuelskega socializma 21. stoletja Huga Chaveza.

Zaradi radikalizacije laburistov so številni politični analitiki napovedovali celo zaton laburistov, a je na presenečenje skoraj vseh Corbyn na predčasnih volitvah junija lani skoraj premagal medlo in v javnosti nerodno konservativko Thereso May.

Pred dnevi pa so laburisti predstavili radikalni program preobrazbe britanskega gospodarstva, ki ga bodo uresničili, če bodo prevzeli oblast. Tako bodo morala v Corbynovi Britaniji (ali Sovjetski Britaniji, kot že pišejo nekateri) vsa podjetja, ki imajo več kot 250 zaposlenih, obvezno oblikovati poseben delniški sklad za svoje zaposlene. Manjša podjetja bi lahko to storila prostovoljno.


V ta sklad bi podjetja dala od odstotek do deset odstotkov svojih lastniških deležev. Ta sklad bi izplačeval dividende svojim zaposlenim – zgornja omejitev bi bila 500 funtov na delavca. Preostale morebitne dividende bi šle v državni sklad, ki bi financiral javne storitve in socialne pomoči. S pomočjo tega mehanizma naj bi iz zasebnega gospodarstva letno počrpali 2,1 milijarde funtov.

Poleg tega bi morala zasebna podjetja po Corbynovem načrtu tretjino sedežev v upravnem odboru odstopiti predstavnikom zaposlenih. Vse to so ideje, ki dišijo po britanski različici delavskega samoupravljanja.

Do načrtov laburistov so seveda kritični podjetniki oziroma delodajalci, ki so združene v Konfederaciji britanske industrije (CBI). CBI opozarja, da bodo laburistični načrti odgnali vlagatelje in na koncu povzročili ukinjanje delovnih mest. V CBI tudi opozarjajo opozicijske laburiste, da bodo zaradi takšnih načrtov dobili sloves protipodjetniške stranke. CBI tudi poziva laburiste, naj rajši sodelujejo s podjetniki in poslovneži, namesto da jih skušajo kaznovati.

Če se bodo Corbynovi sporni načrti kdaj uresničili, bo Velika Britanija postala nova obljubljena dežela za slovenske radikalne levičarje, kot sta Luka Mesec in Miha Kordiš. Mogoče se bosta od navdušenja nad Corbynom kar preselila na Otok.

Loading...