pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zmagovalec volitev Macri napoveduje novo obdobje za Argentino

Deli na:
Zmagovalec volitev Macri napoveduje novo obdobje za Argentino

Foto: Reuters

Argentinci so v nedeljskem drugem krogu volitev za novega predsednika države izvolili kandidata desne opozicije Mauricia Macrija. V tej južnoameriški državi se tako končuje 12 let vladavine levo usmerjene vlade in Macri je po zmagi že napovedal, da z njim prihaja novo obdobje. Njegov rival Daniel Scioli je že priznal poraz.

Po uradnih rezultatih po preštetju 95 odstotkov oddanih glasov je 56-letnemu Macriju, sicer županu prestolnice Buenos Aires, v nedeljo pripadlo 51,8 odstotka, Scioliju pa 48,2 odstotka glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je zgodovinski dan, sprememba obdobja, ki bo čudovita," je po zmagi rojakom sporočil Macri in od veselja na odru celo zaplesal. Kot je sicer še poudaril, ne morejo izgubljati časa za maščevanje ali poravnavanje računov, ampak morajo nemudoma začeti graditi državo brez revščine, izbrisati trgovino z mamili ter okrepiti demokracijo.

Scioli je še pred Macrijevim zmagovitim govorom priznal poraz in zmagovalcu zaželel "uspeh v dobro države". Macriju naj bi že čestitala tudi dosedanja predsednica Cristina Fernandez de Kirchner.

Po zmagi Macrija je sedaj pričakovati liberalizacijo argentinskega gospodarstva, saj je favorit velikih podjetij in je napovedal tudi omilitev omejitev pri uvozu in nakupu ameriških dolarjev.

Z njegovo zmago pa se tudi končuje vladavina zakoncev Kirchner, dosedanje predsednice države in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najbolj vplivnega para v državi od Juana in Evite Peron.

Kirchnerjeva, ki je na položaju od leta 2007, po ustavi ni mogla kandidirati za tretji zaporedni mandat in je podprla Sciolija.

Predsednik države je v Argentini sicer tudi predsednik vlade in imenuje vlado.